Ce suprafete mai sunt cultivate in Romania cu lucerna si ce sprijin cuplat vor primi fermierii pentru aceasta planta

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Din 1989, suprafetele cultivate cu lucerna in Romania au scazut constant, desi aceasta planta reprezinta cea mai ieftina sursa de proteina pentru animalele erbivore.

In prezent, se estimeaza ca in Romania sunt cultivate circa 344.000 de hectare de lucerna, in general pe soluri fara irigatii.

In incercarea de a incuraja fermierii sa cultive lucerna pe suprafete mai mari, Ministerul Agriculturii va oferi in acest an un sprijin cuplat pentru aceasta planta in valoare de 55 de euro pe hectar, la care se adauga si schema de plata unica pe suprafata (SAPS), in cadrul careia fermierii vor primi 123 de euro/ha.

Anual, sprijinul cuplat pentru lucerna urmeaza sa se majoreze cu 10 euro, urmand ca in 2020 valoarea acestuia sa fie de 100 de euro pe hectar, plus o subventie pentru inverzire de 143 de euro pe hectar.

Fermierii romani care au cerut anul acesta subventii APIA vor primi sumele solicitate cel mai devreme la finalul acestui an sau cel mai tarziu in iunie 2016, conform ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Fermierii au solicitat anul acesta subventiile de la APIA pentru o suprafata totala de 9,53 milioane de hectare, cu 270.000 de hectare mai putin decat in anul 2014.

Sprijinul financiar este finantat din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE