Cooperativa Tara Mea: scumpirea cu 15% a produselor pentru masa de Paste, nejustificata

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Produsele din cosul de cumparaturi pentru masa de Paste au crescut semnificativ fata de anul trecut. Cu toate acestea, majorarea cu 15% a tuturor produselor este nejustificata, considera reprezentantii cooperativei Tara Mea.

Potrivit acestora, in timp ce toata piata inregistreaza cresteri de aproximativ 50%, Cooperativa Tara Mea a pastrat marje de 10% si a sistat vanzarea produselor cu costuri mai mari.

“Asa cum era de asteptat, valoarea cosului de cumparaturi pentru masa de Paste de anul acesta a crescut cu cel putin 50% fata de anul trecut.

Cresterea este cauzata de majorarea preturilor materiilor prime si inflatiei, insa marjele peste 15% sunt complet nejustificate.

Preturile marite artificial vor genera importuri masive.

Este momentul sa luam masuri pe termen lung si sa fim responsabili.

Costurile de productie sunt cu 10% mai mari.

Dar intermediarii profita, intreg lantul profita sa ridice preturile fara sa se gandeasca la consecinte”, se arata intr-un comunicat al organizatiei.

Potrivit sursei citate, singurele zone care au intr-adevar dreptate sunt cele din zootehnie, unde furajul a crescut cu 1.1 si 1.2, iar pretul ambalajelor cu 30%, in urma costurilor crescute la energie.

Daca aceste produse se regasesc direct in pretul de la raft, la pasunatul liber nu exista nici o motivatie, subliniaza reprezentatii Cooperativei Tara Mea.

Ei au aratat, in context, ca faina a crescut de la 0.8 la 1.4, laptele a ajuns la 2.2 de la 1.6 si toate aceste majorari vin din pretul furajului, iar majorarile din pretul ambalajului vin din costul la energie.

Citeste si: APIA: incep inscrierile pentru Programul National Apicol. Cine poate beneficia de subventie?

Pretul la abator s-a marit cu maximum un dolar, din cauza pretului la curent.

Pretul rosiei s-a dublat, dar producatorii spun ca acesta trebuie echilibrat si nu ar trebui sa depaseasca 8 lei.

“Desi au crescut preturile la azot, legumicultorii romani nu dau cu azot, dau cu balegar.

Sau asa ar trebui. Acum costa remorca de balegar dublu fata de anul trecut.

E momentul sa ne linistim, sa fim responsabili.

Bietul producator roman care astazi incearca sa profite de o criza generala este exact cel care va plange maine, cand piata intra in colaps”, a declarat Florin Burculescu, presedintele Cooperativei Tara Mea.

Pe de alta parte, pretul carnii de miel a inceput sa creasca inca de la inceputul anului, iar conducerea Cooperativei

Tara mea trage un semnal de alarma si spune ca aceasta crestere este una nejustificata ce nu va face decat sa aduca o criza atat in magazine cat si in fabrici sau abatoare.

“Am refuzat categoric sa aducem carne de miel. Pretul corect la raft trebuie sa fie maximum 35 de lei.

Nu are nici un motiv sa creasca pretul la miel. Mielul mananca lapte de la oaie, iar oaia mananca iarba. Nu exista costuri crescute pe acest segment.

Nu s-au marit taxele la APIA pentru pasune si nu ai nevoie de curent sau de gaz ca sa cresti oi. Toate cresterile din acest moment sunt niste exagerari crunte, dar cele la carnea de miel sunt peste orice limita.

Cooperativa Tara Mea nu va intra in acest joc iresponsabil.

Cineva trebuie sa ia masuri, pentru ca generam artificial o criza mai mare decat exista deja”, a mai precizat Burculescu.

Cooperativa Tara Mea este cea mai mare cooperativa agricola din Romania si are peste 5.000 de fermieri membri, cu activitati pornind de la cultivarea legumelor, procesarea lactatelor si pana la productia de carne de porc si pasare, produse finite si bacanie.

Produsele Tara Mea se gasesc in magazinele Kaufland, Penny, Cora si pe platforma freshful.ro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE