Constantin: Discutăm cu supermarketurile să avem „colțuri” cu produse tradiționale

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a înmânat ieri atestatele pentru 20 de produse tradiționale unui număr de șase producători din județul Argeș. Aceste produse ar putea fi comercializate în curând în locuri special amenajate în supermarketuri.

„Avem discuții cu reprezentanții hipermarketurilor să putem avea în viitorul apropiat, în hipermarketuri „colțuri” nu numai cu produse românești ci și cu produse tradiționale specifice zonelor respective. Cred că ar fi un lucru extraordinar, pentru că mulți bucureșteni apreciază produsele tradiționale, mai ales că foarte multe au fost reatestate deja, chiar dacă foarte multe au fost și respinse, pentru că nu aveau toate componentele de a fi produse tradiționale. De altfel, anul trecut România era probabil țara cu cel mai mare număr de produse atestate. Astăzi am făcut puțină ordine în această zonă și consumatorii care văd eticheta de produs tradițional știu că este cu adevărat un produs tradițional”, a declarat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, în cadrul târgului dedicat producătorilor tradiționali și ecologici din zona Argeșului și Muscelului, eveniment organizat în curtea Ministerului Agriculturii.

Unul dintre producătorii care au primit ieri atestatele în baza noii legislații este Ioniță Ștefan din Brădet (foto), care a înregistrat „Cașcavalul afumat Baci Fane”. Un alt producător din aceeași localitate, SC. Brădet SRL, a primit atestatul pentru cașcavalul afumat vâlsănesc. SC Alex&Theo Party SRL a atestat „Covrigul Muscelean”.

Producătorii din Comuna Aninoasa au primit ieri 12 atestate. Pe listă se află cașcavalul afumat mănăstiresc, telemeaua de vacă mănăstirească, prune uscate mănăstirești, siropul de fructe mănăstirești, unt de vacă mănăstiresc și mustul de mere mănăstiresc, produse de măicuțele de la Mănăstirea Aninoasa.

De asemenea, Isac Marius Ion a primit atestatele de produse tradiționale pentru telemeaua de oaie și telemeaua de vacă Ciobănașul, brânza de burduf Ciobănașul, pastrama de oaie Ciobănașul și cașcavalul afumat Ciobănașul.

Potrivit președintelui Consiliului Județean Argeș, Florin Tecău, din acest în județ sunt atestate 60 de produse tradiționale, iar altele sunt în curs de atestare.

„Este un moment de referință pentru a evidenția munca argeșenilor. Ne propunem ca aceste produse tradiționale să le promovăm în continuare. Noi, la nivelul Consiliului Județean, promovăm tradiția și valorile. Cred că produsele pe care le-am adus în centrul Bucureștiului atrag cumpărători, dar în același timp promovează și munca depusă zi de zi. La ora actuala, Argeșul are atestate peste 60 de produse, iar unele sunt în procesul de primire a acestor documente”, a spus Tecău.

Târgul de produse ecologice și tradiționale „Zilele Argeșului și Muscelului” poate fi vizitat și astăzi, până la ora 16, în curtea MADR, de la Universitate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE