Constantin, către traderi și fermieri: Nu mai avansați cifre și producții, pentru că ar putea influenţa preţurile

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

După ce anul trecut prețurile la cereale au scăzut cu 40% într-o singură zi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, face apel la toate asociaţiile de producători şi la toţi traderii să nu mai facă predicții cu privire la evoluția prețurilor și a recoltelor din acest an.

În caz contrar, situația s-ar putea repeta.

„Fac apel la toate asociaţiile de producători şi la toţi traderii să nu avansăm cifre sau producţii în momentul de faţă pentru că asta ar putea influenţa preţurile. Eu nu vreau să influenţez preţurile şi o să vă spun exact despre producţie în luna august când se va încheia prima campanie de recoltat. E bine să fim reţinuţi, e bine să ne bucurăm că vremea e bună, că APIA a făcut plăţile la timp şi fermierii au putut să îşi desfăşoare campania în mod corespunzător”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la expoziţia Agriplanta 2014, transmite Agerpres.

Afirmațiile ministrului le urmează pe cele ale traderilor, care au estimate că în acest an, producția de grâu va fi de 8,3 milioane de tone. Șeful de la Agricultură a a precizat că traderii nu pot fi opriţi sau sancţionati pentru că fac declaraţii care pot influenţa preţurile la cereale.

În 2013, fermierii l-au acuzat pe ministru că a făcut declarații în legătură cu producția de cereale, fapt care a contribuit la prăbușirea prețurilor.

Anul acesta, mai mulți producători au avansat prețuri pentru cereale. Spre exemplu, Culiță Tărâță spune că tona de grâu nu ar trebui să se vândă cu mai puțin de 200 de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE