Consiliul Agricultura si Pescuit al UE se reuneste pe tema crizei carnii de porc, lactatelor si legumelor

Facebook
Twitter

Consiliul Agricultura si Pescuit al Uniunii Europene se reuneste, in zilele de 11 si 12 aprilie 2016, avand ca principal punct pe ordinea de zi ultimele evolutii privind criza din sectoarele agricole care se confrunta cu dificultati deosebite: sectorul carnii de porc, al lactatelor si cel al fructelor si legumelor.

Ministrul roman al Agriculturii, Achim Irimescu, va participa luni, 11 aprilie 2016, la reuniunea care va avea loc la Luxemburg.

Potrivit unui comunicat al MADR, pe agenda Consiliului se afla criza in sectorul laptelui, precum si modificarea regulilor si masurilor exceptionale in domeniul legume-fructe rezultate din interdictia de import de catre Rusia, prelungirea cu o luna (pana pe 15 iunie 2016) a posibilitatii de depunere a cererilor de ajutor sau a cererilor de plata pentru 2016 si combaterea fraudei alimentare in UE.

Totodata, pe ordinea de zi sunt incluse subiecte ce vizeaza domeniul pescuitului, mai exact propunerea de Regulament privind instituirea unui cadru pentru colectarea, gestionarea si utilizarea datelor si sprijinirea consultantei stiintifice in sectorul pescuitului si propunerea de Regulament privind conservarea resurselor piscicole si protectia ecosistemelor marine.

Anul trecut, in septembrie, Comisia Europeana a pus la dispozitia statelor membre un program de ajutor, in valoare de 500 milioane de euro, destinat sustinerii fermierilor europeni afectati de embargoul rus. Din cadrul acestui sprijin, Romaniei i-au revenit 11,1 milioane de euro. Desi au fost alocate aceste ajutoare, rezultatele in piata nu au fost cele scontate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE