Estonia si-a facut fond de creditare de 36 de milioane de euro pentru a-i sprijini pe fermieri

Facebook
Twitter

Guvernul din Estonia a anuntat recent lansarea primului fond de creditare, care beneficiaza de finantare din cadrul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADER).

Astfel, fermierii din Estonia vor putea sa acceseze credinte la dobanzi mult mai avantajoase. Fondul de creditare dispune de o finantare de 36 de milioane de euro (32,4 de milioane de euro din FEADER, iar 3,6 milioane de euro din fondurile publice). Pe langa aceasta finantare initiala, alte 16 milioane de euro s-ar putea adauga din mediul privat.

Fermierii din Estonia vor avea posibilitatea sa acceseze credite prin doua scheme. Prima varianta se numeste „Creditul de dezvoltare pentru micro si mici intreprinderi”. Acestia au posibilitatea sa acceseze credite cu valori cuprinse intre 5.000 si 100.000 de euro, pentru cinci ani, cu o perioada de gratie de 3 ani.

A doua schema de creditare se numeste „Imprumutul pentru investitii pe termen lung” si se desfasoara in colaborare cu bancile private. Prin intermediul acestui tip de creditare fermierii pot accesa fonduri cuprinse intre 250.000 de euro si 1 milion de euro, pentru 15 ani, cu o perioada de gratie de maxim 5 ani.

De asemenea, si tinerii fermieri din Estonia, cat si grupurile de producatori, vor beneficia de aceste scheme de credit. De la debutul acestui fond de creditare, mai exact din luna februarie, au fost acordate pana in prezent credite in valoare de peste 1,27 milioane de euro.

Si Romania intentioneaza sa realizeze un asemenea fond de creditare, potrivit ministrului Agriculturii, Achim Irimescu. Acesta a anuntat ca lansarea unui astfel de fond s-ar putea realiza in octombrie 2016.

„Am avut in ultima perioada mai multe discutii cu bancile. In prezent, este o situatie sa-i spunem favorabila, adica dobanzile s-au redus mult, sunt la circa 4 maxim 5%. Insa, intr-adevar, exista o problema cu accesul la credite. Dorim foarte mult sa realizam un fond de creditare al Ministerului, care bineinteles se va derula prin intermediul bancilor. Trebuia facut demult, mai ales ca legislatia ne permite acest lucru. Ne propunem ca in cel mai scurt timp sa adoptam legislatia necesara si sa definitivam cum va arata acest fond de creditare. Vrem ca din acest an sa spunem ca fondul functioneaza”, a declarat in luna martie Achim Irimescu, in cadrul emisiunii „Viata Satului”, de la TVR 1.

Necesitatea unui astfel de fond de creditare, cu dobanzi mult mai avantajoase, a fost remarcata cel mai bine in ultimii ani. Numai in doua trimestre, fermierii romani au fost nevoiti sa rezilieze, din cauza lipsei cofinantarii, proiecte europene in valoare de peste 800 de milioane de euro, din PNDR 2007-2013.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE