Una dintre cele mai importante exigente pe care Rusia o are in vederea reluarii importurile de carne de porc de pe piata europeana este ca certificatul sanitar veterinar sa contina precizarea ca tara exportatoare a fost indemna de pesta porcina clasica in ultimii trei ani, potrivit Agentiei federale ruse insarcinata cu probleme sanitare si veterinare – Rosselkhoznadzor, informeaza Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania.

Recent, ambasadorul UE Vygaudas U Ackas au purtat negocieri cu reprezentantii ministerelor de externe si agricultura, precum si cu specialisti ai Rosselkhzonadzor, in vederea deblocarii comertului cu carne de porc.

„Vorbind despre posibilitatea reluarii exportului de carne de porc de catre tarile UE, Yevgeny Nepoklonov (Adjunctul Rosselkhoznadzor – n.r.) a explicat ca este posibila numai daca certificatul sanitar veterinar va contine precizarea ca tara exportatoare a fost indemna de pesta porcina clasica in ultimii trei ani. Aceasta exigenta se regaseste si cazul exporturilor de produse din carne de porc din Finlanda catre Kong si China, din Italia catre Noua Zeelanda, din Austria in Coreea, din Belgia in Coreea si China, etc. In acelasi timp, reprezentantul Rusiei a precizat ca Comisia Europeana nu permite tarilor interesate de exportul de produse de carne de porc pe piata rusa sa elibereze astfel de certificate bilaterale”, se noteaza intr-un comunicat al ACEBOP.

Potrivit ambasadorul UE, carnea de porc trebuie sa fie exportata de pe teritoriul UE intregi, nu din tarile individuale pe baza de regionalizare. Yevgeny Nepoklonov a evidentiat ca acest principiu de regionalizare nu este acceptabil din cauza ca pesta porcina africana se raspândeste in teritoriul UE cu viteza de 100 km pe an, in timp ce nu exista nici un sistem de urmarire eficienta si garantiile oferite de UE sunt mai mult decat indoielnice. Yevgeny Nepoklonov a amintit ca garantiile sub forma de certificat veterinar sunt date de catre seful serviciului veterinar al tarii exportatoare si nu de catre Comisia Europeana.

Ca raspuns la propunerea Comisiei Europene pentru o intalnire la nivel tehnic, Yevgeny Nepoklonov a remarcat ca astfel de intâlniri sunt deja active in fiecare luna sau la cel putin doua luni. De asemenea, Adjunctul Rosselkhoznadzor si-a exprimat regretul pentru faptul ca Autoritatea sa a facut numeroase cereri legate de controlul alimentelor trecute fraudulos din Uniunea Europeana, iar Comisia Europeana nu a furnizat partii ruse informatiile solicitate.

Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania preciza in luna februarie, intr-un comunicat, ca pretul de vanzare la poarta fermei, in Romania, a atins, saptamana aceasta, pragul de 3,5 lei/kg, in timp ce pretul de productie al unui kilogram de carne de porc este de circa 6,0 lei/kg.