Comisia Europeana a transmis scrisoarea de conformitate pentru PNDR 2014-2020

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a primit din partea Direcției Generale pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a Comisiei Europene scrisoarea de conformitate a Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020.

„Mai mult decât această confirmare pe care o așteptam, Comisia ne transmite faptul că putem demara implementarea globală a PNDR. Cu alte cuvinte, putem să dăm drumul la toate Măsurile de finanțare, lucru pe care îl vom face în cursul lunii iunie. Deși nu este aprobarea formală, conformitatea de Program pe care am primit-o este momentul cheie al demarării PNDR 2020 și arată faptul că eforturile noastre și ale partenerilor noștri își arată roadele. Pe această cale trebuie să mulțumesc colegilor care nu au precupețit niciun efort pentru a duce la bun sfârșit acest demers de maximă importanță pentru România”, a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Această comunicare reprezintă ultimul pas înaintea aprobării finale a PNDR și atestă faptul că la nivelul Comisiei Europene a fost încheiată etapa de consultare între serviciile de specialitate, iar Programul poate fi aprobat prin Decizie a acestui for european.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat saptamana trecuta, pentru StiriAgricole.ro, ca acordul scris din partea Comisiei Europene pentru Programul National de Dezvoltare Rurala (2014-2020) va fi disponibil la inceputul lunii iunie, in acest moment tara noastra avand posibilitatea de a lansa masuri de finantare datorita acordului de principiu.

„Exista o derogare de sase luni din partea Comisiei Europene. Acordul scris, final, va veni la inceputul lunii iunie, conform celor mai recente discutii pe care le-am avut cu comisarul european. Nu este vorba despre o intarziere, ci de respectarea tuturor procedurilor interne ale Comisiei Europene. Oricum, Romania a putut deschide cele 3 noi masuri din PNDR 2014 – 2020 tocmai datorita acordului de principiu care exista pentru acest nou program de dezvoltare”, a declarat Daniel Constantin.

Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 are alocata o finantare europeana in valoare de 8,12 milioane de euro, la care se adauga si o cofinantare din bugetul de stat de 1,34 miliarde de euro, fondul total de investitii ajungand astfel la circa 9,5 miliarde de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE