Noul Program de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 a fost discutat de comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloș, cu ministrul Daniel Constantin.
Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloș, s-a întâlnit azi cu ministrul Daniel Constantin. Pe lista temelor abordate s-a regăsit și problematica Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020, precum și a viitoarelor subvenții în agricultură acordate prin Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Astfel, au fost discutate stadiul actual al viitorului PNDR, calendarul propus pentru definitivarea și aprobarea acestui document programatic foarte important, dar și pregătirea sub-programului tematic pentru pomicultură, care va beneficia de un buget de circa 200 de milioane de euro prin noul PNDR 2014-2020. Prin intermediul acestui sub-program, promovat intens de ministrul Daniel Constantin, fermierii vor putea accesa circa 130 de milioane de euro pentru fermele pomicole și alte aproximativ 40 de milioane de euro pentru prelucrarea și comercializarea produselor obținute. Astfel, vor crește alocările pentru zona de procesare, fapt care poate contribui la dezvoltarea sectorului, dar și la creșterea veniturilor producătorilor, în condițiile în care produsele procesate se vând mai scump decât materia primă.
Față de varianta PNDR 2014-2020, prezentată la finele anului trecut, suma alocată pentru agricultura ecologică a crescut cu 1 milion de euro, la 201 milioane de euro.
În varianta PNDR 2014-2020 prezentată de ministrul Agriculturii în decembrie 2013, bugetul alocat pentru împădurirea şi crearea de suprafeţe împădurite şi perdele forestiere era de 79 de milioane de euro. În varianta discutată cu Dacian Cioloș astăzi, suma a crescut la 105 milioane de euro.
Totodată, discuțiile care au avut loc azi între Dacian Cioloș și Daniel Constantin s-au axat pe pregătirile pentru implementarea plăților directe și opțiunile pe care România le are în cadrul noii Politici Agricole Comune (PAC) 2014-2020. De asemenea, a fost reconfirmată acordarea plăților naționale tranzitorii pentru a crește valoarea sumelor acordate la hectar în viitoarea perioadă de programare.
Atât comisarul Dacian Cioloș, cât și ministrul Daniel Constantin și-au reafirmat încrederea că următoarea perioadă de programare va fi fructificată la maxim de către România, fiind o șansă importantă pentru dezvoltarea agriculturii și mediului rural din țara noastră.
Întâlnirea celor doi oficiali a avut loc astăzi, în contextul vizitei pe care delegația condusă de comisarul european o efectuează în România, la București, în perioada 10 – 12 februarie 2014. La discuții au luat parte și secretarii de stat George Octavian Turtoi și Daniel Botanoiu.