septembrie 30, 2022

China, pregatita sa importe lucerna din Romania

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In data de 5 iulie, la sediul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a avut loc sedinta de inchidere a misiunii de audit desfasurata, in perioada 28 iunie – 6 iulie 2016, de catre o delegatie de experti ai Administratiei Generale pentru Controlul Calitatii, Inspectiei si Carantinei (AQSIQ) din Republica Populara Chineza, pentru demararea exportului de lucerna din Romania.

Discutiile purtate intre oficialii romani, reprezentanti ai ANSVSA, ai Autoritatii Nationale Fitosanitare (ANF) si delegatia din Republica Populara Chineza s-au axat pe detalierea aspectelor tehnice privind cerintele sanitare veterinare si fitsoanitare, clarificari necesare pentru finalizare formalitatilor legate de exportul de lucerna.

Toate aceste informatii urmeaza a fi analizate de catre specialistii Administratiei Generale pentru Controlul Calitatii, Inspectiei si Carantinei (AQSIQ) si incluse in proiectul de Protocol. Consecutiv agreearii de catre partile implicate, forma finala a Protocolului va fi parafata, ceea ce va permite demararea exportului de lucerna in Republica Populara Chineza.

Programul misiunii a inclus intalniri oficiale cu ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, domnul Achim Irimescu, cu domnul dr. Mihai Ponea, vicepresedintele ANSVSA si cu directorul general al ANF, doamna Doina Baiculescu.

Au fost efectuate vizite de documentare la ANSVSA, precum si la structurile subordonate acesteia, la Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara si la Laboratorul Sanitar Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor din cadrul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor din judetul Braila.

Cu acest prilej, a fost evaluata capacitatea analitica a Autoritatii in ceea ce priveste hrana pentru animale si modul in care sunt aplicate, la nivel central si teritorial, toate masurile incluse in prevederile legislatiei comunitare, precum si cerintele AQSIQ.

In teritoriu, au avut loc sedinte de lucru cu reprezentantii ANSVSA, ai ANF si ai adminstratiei publice locale si au fost vizitate unitatile de productie si procesare lucerna din judetele: Braila, Olt, Teleorman si Calarasi, care au aplicat pentru exportul de lucerna in Republica Populara Chineza.

Totodata, delegatia chineza a vizitat solele cu culturi de lucerna si unitatile producatoare de baloti de lucerna si peleti, pe intreg fluxul tehnologic, de la recoltare pana la balotare si depozitare.

Vizita expertilor chinezi este urmarea demersurilor intreprinse de ANSVSA, incepand cu luna septembrie 2014, cand a fost transmisa solicitarea oficiala privind inceperea negocierilor pentru exportul de lucerna furajera.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE