Ce variante are Ministerul Agriculturii pentru realizarea ecarisajului

Facebook
Twitter

Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu, a afirmat de curand ca ecarisajul poate fi asigurat in tara noastra fie prin concesionare catre companii private, fie prin intermediul Agentiei Nationale pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie (ANARZ), potrivit Agerpres.

„Pentru ecarisaj exista doua variante. Fie mergem pe sistemul privat, sa concesionam aceasta activitate, fie propunerea pe care noi am inaintat-o grupului de lucru si anume sa realizam aceasta activitate prin intermediul ANARZ, pentru ca la nivel de teritoriu avem in fiecare judet oficiile judetene, avem spatiile de depozitare. Evident ca ele trebuie amenajate, trebuie dotate cu frig, astfel incât sa putem depozita in conditii de siguranta toate aceste cadavre din gospodariile populatiei”, a explicat Daniel Botanoiu, in cadrul Comisiei pentru agricultura a Camerei Deputatilor.

Daniel Botonoiu a mentionat ca propunerea ca ecarisajul sa fie realizat prin ANARZ a venit in sprijinul autoritatilor locale care au anuntat ca nu pot incheia separat 3.600 de contracte, fiecare cu o unitate de incinerare, astfel incât sa asigure in conditii optime aceasta activitate la nivel local.

Conform secretarului de stat in MADR, cadavrele animalelor ar urma sa fie colectate si pastrate in camere frigorifice, dupa care vor fi trimise spre incinerare, intr-o prima etapa, ulterior acestea urmând sa fie transformate in fainuri speciale si utilizate ca ingrasaminte de origine organica.

„Dintr-o estimare pe care noi am facut-o pentru prima etapa (costurile — n. r.) ar fi de 10 milioane de euro, cu toate aceste dotari, urmând ca activitatea pentru urmatoarea perioada, pâna in 2020, sa fie de pâna in 20 de milioane de euro, dar sunt convins ca nu o sa ajunga acolo”, a mai spus Daniel Botanoiu, potrivit sursei citate.

Secretatul de stat in MADR a mai precizat ca variantele de ecarisaj au fost discutate si cu oficialii de la Bruxelles, fiind agreata varianta prin Agentia Nationala pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE