Ce subventii ar putea primi fermierii pentru 2015: 220 euro/ha pentru 5-30 ha si 170 de euro/ha la peste 30 de ha

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a anuntat, estimativ, valoarea subventiilor pe suprafata pe care le vor primi fermierii pentru anul de cerere 2015. Mai exact, agricultorii care lucreaza intre 5 si 30 de hectare ar urma sa beneficieze de o subventie de 220 euro/ha, iar cei cu peste 30 de hectare ar putea sa primeasca circa 170 de euro pe hectar, potrivit EurActiv.ro.

In ceea ce priveste data la care se vor efectua platile, seful MADR a precizat ca a doreste sa respecte „neaparat” calendarul stabilit, si anume data de 8 aprilie.

„Atata timp cat am un calendar la care tin sa-l respect neaparat – 8 aprilie este data la care vor incepe platile si 1 martie data de la care se pot depune cererile de plata – va asigur ca fac tot ceea ce pot si nu doar din vorbe, i-am verificat in weekend si erau prezenti”, a spus Achim Irimescu, pentru sursa citata.

Suma exacta a subventiilor va fi calculata dupa ce APIA proceseaza toate cererile de plata depuse anul trecut, impartind ulterior suma solicitata la fondurile europene existente.

O reactie in legatura cu intarzierea subventiilor pentru fermieri a avut-o de curand si premierul Romaniei, Dacian Ciolos, care a afirmat ca agricultorii romani nu se vor mai confrunta in anii viitori cu asemenea situatii.

„Guvernul precedent a decis ca, la platile directe, sa faca si plati anticipate. Pentru asta e nevoie ca in softul care centralizeaza cererile de plata si platile efectuate sa fie introdus un modul suplimentar, dedicat platilor anticipate. O parte din plati s-au facut chiar si asa, dar numai pentru sectorul vegetal. Pentru animale nu s-a putut da inca nimic. Din pacate, informaticienii au inceput foarte târziu lucrul. In prezent se lucreaza la definitivarea softului, in paralel cu pregatirea documentatiei pentru platile anticipate, care sunt o premiera. In anii viitori, toate platile se vor face la timp”, a declarat Dacian Ciolos, potrivit Radio Romania Cluj.

Chiar daca nu a oferit un termen cu privire la plata subventiilor aferente anului de cerere 2015, premierul Romaniei a precizat termenul legal in care se pot vira banii fermierilor, mentionand totodata si avansul platit agricultorilor anul trecut.

„Sigur ca avem de facut plati pentru 2015 in valoare de 1,3 miliarde euro, dar este mult spus ca avem restante, pentru ca platile normale incep la 1 decembrie si se termina la 30 iunie. Dupa cum stiti, am platit avansuri intre 16 octombrie si 30 noiembrie in valoare de 255 de milioane euro”, a mai spus Dacian Ciolos, pentru sursa citata.

Din 1 martie, fermierii pot depune la centrele teritoriale APIA cererile unice de plata pe suprafata pentru anul 2016.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE