CE: Romania trebuie sa amenajeze spatiul maritim

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Comisia Europeana indeamna Romania, Grecia, Croatia, Italia, Cipru sa asigure punerea corecta in aplicare a Directivei 2014/89/UE de stabilire a unui cadru pentru amenajarea spatiului maritim.

Directiva stabileste o abordare comuna pentru ca tarile UE sa isi amenajeze zonele maritime. Amenajarea spatiului maritim urmareste sa organizeze activitati umane in zonele marine pentru a indeplini diverse obiective ecologice, economice si sociale.

Printre acestea se numara dezvoltarea unei economii albastre sustenabile, utilizarea sustenabila a resurselor marine si conservarea unor ecosisteme marine sanatoase si a biodiversitatii.

Amenajarea spatiului maritim: termen limita depasit

Punerea corecta in aplicare a directivei este esentiala pentru atingerea acestor obiective ca parte a Pactului verde european, se arata intr-un comunicat remis e CE. Directiva impune statelor membre costiere ale UE sa elaboreze planuri de amenajare a spatiului maritim pana la 31 martie 2021 si sa prezinte Comisiei si celorlalte state membre in cauza copii ale planurilor in termen de trei luni de la publicarea acestora.

Grecia, Croatia, Italia, Cipru si Romania nu si-au stabilit planurile de amenajare a spatiului maritim, iar Comisia nu a primit nicio indicatie cu privire la un calendar si un proces realist care sa conduca la adoptarea planurilor de amenajare a spatiului maritim inainte de sfarsitul anului 2021.

Amenajarea spatiului maritim: avertismente

Prin urmare, Comisia Europeana a decis sa trimita scrisori de punere in intarziere Greciei, Croatiei, Italiei, Ciprului si Romaniei, acordandu-le doua luni pentru a raspunde si a remedia deficientele identificate de Comisie. In absenta unui raspuns satisfacator, Comisia poate decide sa emita un aviz motivat.

Prin pachetul sau lunar de decizii in constatarea neindeplinirii obligatiilor, Comisia Europeana urmareste actionarea in justitie a statelor membre care nu si-au indeplinit obligatiile ce le revin in temeiul legislatiei UE. Aceste decizii, care vizeaza diverse sectoare si domenii de politica ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzatoare a legislatiei UE, in beneficiul cetatenilor si al intreprinderilor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE