Pe 23 septembrie se va celebra „Ziua europeana a produselor ecologice”, potrivit unei decizii a Parlamentului European, Consiliului si Comisiei Europene.
„Ziua europeana a produselor ecologice” va fi un evenimentul anual.
Cele trei institutii au semnat o declaratie comuna care stabileste de acum inainte data de 23 septembrie ca Ziua europeana a produselor ecologice. Aceasta se inscrie in continuarea Planului de actiune pentru dezvoltarea productiei ecologice, adoptat de Comisie la 25 martie 2021, care anunta crearea unei astfel de zile in vederea sensibilizarii publicului cu privire la productia ecologica.
„Astazi sarbatorim productia ecologica, un tip de agricultura durabila prin care productia alimentara se realizeaza in armonie cu natura, biodiversitatea si bunastarea animalelor. 23 septembrie este, de asemenea, echinoctiul de toamna, cand durata zilei este egala cu cea a noptii, un simbol al echilibrului intre agricultura si mediu care se potriveste in mod ideal productiei ecologice. Ma bucur ca, impreuna cu Parlamentul European, Consiliul si actorii-cheie ai sectorului, avem posibilitatea de a lansa aceasta zi europeana anuala a produselor ecologice, o ocazie excelenta de a sensibiliza publicul cu privire la productia ecologica si de a promova rolul-cheie jucat de aceasta in tranzitia catre sisteme alimentare durabile”, a declarat Janusz Wojciechowski, comisarul pentru agricultura, la ceremonia de semnare si lansare a evenimentului „Ziua europeana a produselor ecologice”.
Obiectivul general al Planului de actiune pentru dezvoltarea productiei ecologice este stimularea puternica a productiei si consumului de produse ecologice. Acest fapt va contribui la realizarea obiectivelor de reducere a utilizarii ingrasamintelor, pesticidelor si antimicrobienelor, cuprinse in strategia „De la ferma la consumator” si in strategia privind biodiversitatea.
Sectorul ecologic are nevoie de instrumentele adecvate pentru a se dezvolta, asa cum se arata in planul de actiune. Structurandu-le in jurul a trei axe – stimularea consumului, sporirea productiei si imbunatatirea in continuare a sustenabilitatii sectorului – planul propune 23 de masuri vizand asigurarea unei cresteri echilibrate a sectorului.
Promovarea consumului de produse ecologice
Pentru a stimula consumul de produse ecologice, vor fi organizate actiuni precum informarea si comunicarea cu privire la productia ecologica, promovarea consumului de produse ecologice, precum si stimularea unei utilizari sporite a produselor ecologice in cantinele publice, prin intermediul achizitiilor publice.
Pe langa aceasta, in vederea cresterii productiei ecologice, politica agricola comuna (PAC) va ramane un instrument-cheie pentru sprijinirea tranzitiei catre agricultura ecologica. Politica agricola comuna va fi completata, de exemplu, prin evenimente de informare si crearea de retele pentru schimbul de bune practici si printr-o certificare a grupurilor de fermieri, mai degraba decat a fiecarui fermier in parte.
Fonduri pentru cercetare in agricultura ecologica
Pentru a spori durabilitatea agriculturii ecologice, Comisia Europeana va dedica cel putin 30 % din bugetul aferent cercetarii si inovarii in domeniul agriculturii, silviculturii si al zonelor rurale unor actiuni cu tematica specifica sau relevanta pentru sectorul ecologic.
Productia ecologica aduce o serie de beneficii importante: campurile cultivate ecologic prezinta cu circa 30 % mai multa biodiversitate, animalele crescute ecologic se bucura de un grad mai mare de bunastare si necesita mai putine antibiotice, fermierii ecologici au venituri mai mari si sunt mai rezilienti, iar consumatorii stiu exact ce obtin, datorita siglei ecologice a UE.