Cat timp va mai ramane Achim Irimescu la sefia MADR

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Premierul Romaniei, Dacian Ciolos, urmeaza sa decida in perioada imediat urmatoare daca il va mai pastra sau nu pe Achim Irimescu in fruntea ministerului Agriculturii, in contextul in care saptamana trecuta a fost adoptata de parlamentari o motiune simpla impotriva sefului MADR.

Principalul repros adus actualului ministru al Agriculturii este intarzierea subventiilor catre fermieri. Cu toate acestea, premierul Ciolos a spus ca urmareste indeaproape aceasta problema, insa intrazieri privind plata subventiilor au existat in toate statele membre.

„O sa am o discutie cu dansul si voi lua o decizie in perioada imediat urmatoare dupa evaluarea pe care o sa o fac eu. Chestiunea asta a subventiilor in agricultura e in atentia mea inainte de a avea aceasta motiune. Si acolo a existat o intarziere pe de o parte – care a existat in toate statele membre – de plata a subventiilor pentru ca e primul an in care se aplica noua politica agricola si deciziile privind calendarul de plata au depins si de rapiditatea cu care s-au luat sau nu anumite decizii de repartizare a fondurilor pentru agricultura in anul trecut”, a declarat premierul Ciolos, potrivit Agerpres.

Critici dure la adresa lui Achim Irimescu au venit recent si din partea lui Victor Ponta, acesta spunand despre actualul sef al MADR ca este „un dezastru”.

„E un dezastru in agricultura. Dupa ce timp de trei ani am reusit sa castigam pariul cu agricultura, in sensul de a plati subventii la timp, de a avea crestere pe zona de agricultura, de a avea balanta comerciala pozitiva, in 2015 deodata, pur si simplu, s-a distrus – in sase luni – ce am reusit in trei ani. Din punctul asta de vedere, evident ca domnul Ciolos trebuie sa gaseasca o alta persoana competenta si capabila sa conduca Ministerul Agriculturii. Din punct de vedere politic, va reamintesc ca in 2012, in programul politic al Guvernului, eu mi-am asumat un lucru pe care cred ca si-l asumase si domnul Boc si domnul Ungureanu si cred ca orice prim-ministru si-l asuma si anume acela de a respecta Parlamentul, pentru ca, pana la urma, Guvernul este supus Parlamentului”, a declarat Ponta, la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres.

Pe de alta parte, Laurentiu Baciu, liderul LAPAR, il sustine pe actualul ministru al Agriculturii, Achim Irimescu, precizand ca schimbarea acestuia nu rezolva problemele.

„Cunoscandu-i bine activitatea, noi il sustinem. Stim cine este vinovat, stim ce se intampla in conjunctura asta politica. Intarzierea platii subventiilor se datoreaza salariatilor de la APIA central, fara niciun dubiu. Sunt oameni care nu si-au facut treaba la timp. Nu vreau sa-i acuz chiar de sabotaj. Nu stiu ce interese urmaresc, dar din pacate s-a ajuns aici. Schimbarea ministrului nu rezolva problema atata timp cat nu ministrul trebuie sa faca aceste lucruri. E acea lege a functionarului public, care, indiferent ce face sau nu face acel functionar, el nu are nicio responsabilitate, nu poti lua nicio masura asupra lui. De aceea ajungem in situatii de genul asta. Nimeni nu raspunde de nimic, dar isi primeste salariul lunar”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Laurentiu Baciu.

Motiunea simpla impotriva ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, intitulata „Cel mai mare dezastru in agricultura romaneasca din perioada post-decembrista”, initiata de PSD si ALDE, a fost adoptata, pe 8 iunie, cu 189 de voturi „pentru”, 11 „impotriva” si 89 de abtineri, potrivit Agerpres.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE