Cand vor putea fi platite despagubirile pentru culturile afectate de seceta

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In cazul in care se va obtine acordul Comisiei Europene, ministrul Agriculturii intentioneaza sa plateasca in avans, respectiv in lunile noiembrie sau decembrie 2015, despagubirile pentru pagubele suferite de fermieri din cauza secetei, sprijinul nefiind mai mare de 400 de lei pe hectar la culturile de baza, a precizat de curand Daniel Constantin.

„In cadrul Consiliului de Ministri, Romania alaturi de Polonia a facut o informare cu privire la pierderile pe care le-am inregistrat. Le-am adus la cunostinta fermierilor si despagubirile care se platesc in Polonia, si desigur mai sunt si alte state afectate intr-o proportie mai mica – de pilda Cehia. Pentru fermierii romani, vom notifica probabil saptamana viitoare, dupa ce avem imaginea completa la nivel national. Am convenit totusi la Bruxelles urmatorul lucru: in conformitate cu regulamentul european, putem sa platim despagubiri pentru pierderea de venit pe care au inregistrat-o in anul agricol 2015 fata de media ultimilor 3 ani, 2012, 2013, 2014. Ca sa vedem pierderea, desigur ar trebui in mod normal sa asteptam bilantul. Nu putem sa asteptam pana atunci si vrem sa notificam Comisia Europeana sa platim in avans, inca din anul 2015, adica pana la sfarsitul acestui an, undeva in luna noiembrie sau decembrie”, a declarat Daniel Constantin dupa intalnirea de miercuri cu reprezentantii sectorului vegetal, conform Agerpres.

Ministrul Agriculturii a anuntat de curand ca valoarea despagubirilor pentru culturile afectate de seceta nu va fi mai mare de 400 de lei pe hectar pentru porumb si floarea soarelui.

„Valoarea exacta a despagubirilor va putea fi stabilita dupa niste calcule pe care le vom prezenta si Comisiei Europene. Cu toate acestea, sprijinul acordat nu va fi mai mare de 400 de lei pe hectar, pentru culturile de baza, floarea soarelui si porumb. In cazul sfeclei de zahar sau pentru legume, despagubirile vor fi ceva mai mari”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

In acest context, Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), este de parere ca suma pe care autoritatile intentioneaza sa o acorde pentru despagubiri va fi foarte mica, aceasta nereusind sa acopere nici 10% din pagubele produse de seceta.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE