Buletin agrometeorologic pentru perioada 23-29 august 2014

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Temperaturile vor scădea treptat, iar ploile și vijeliile vor afecta desfășurarea normală a lucrărilor agricole, potrivit buletinului agrometeorologic pentru perioada 23-29 august 2014, realizat de ANM.

Caracteristici meteorologice

În prima parte a perioadei va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, după care se va produce o răcire treptată în evoluţia vremii, aceasta devenind normală sub aspect termic, în aproape toată ţara.

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 17…25°C, în primele zile ale intervalului, abaterile termice pozitive fiind de 1…4°C şi 14…23°C, spre sfârşitul perioadei, valori apropiate de normele climatologice.Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 19…29°C, la nivelul întregii ţări. Temperatura minimă a aerului se va încadra între 8…21° C, cele mai scăzute valori fiind posibile în depresiuni.

Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi sub formă de aversă, dar şi torenţiale în aproape toată ţara, fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului. Totodată, pe arii restrânse, cantităţile de apă pot depăşi 30 – 40 l/mp şi izolat vor fi condiţii de producere a grindinei.

Caracteristici agrometeorologice

În cultura neirigată de porumb, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare şi local apropiate de optim, în majoritatea zonelor de cu tură. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi izolat extremă) se vor înregistra pe suprafeţe agricole extinse din sud-estul, estul şi local în sudul şi vestul ţării.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În general, procesele fiziologice ale speciilor prăşitoare şi pomi-viticole se vor desfăşura în condiţii normale, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. De asemenea, pe terenurile unde se vor menţine deficite de umiditate în sol, ritmurile de vegetaţie ale culturilor prăşitoare vor fi stânjenite.

Floarea-soarelui va înregistra maturitatea în ceară (70-100%) şi deplină (40-100%) în toate regiunile agricole, local fiind posibilă declanşarea recoltării.

Din punct de vedere fenologic, porumbul îşi va definitiva mătăsirea (100%), plantele aflându-se în fazele de maturitate în lapte şi ceară (10-100%), precum şi maturitate deplină (10-70%), îndeosebi la hibrizii extratimpurii şi timpurii.

La sfecla de zahăr predominante vor fi fazele de alungire şi îngroşare a axei hipocotile,  concomitent cu acumularea zahărului în rădăcină.

Cultura de cartof îşi va continua creşterea tuberculilor, uscarea vrejilor şi maturitatea tehnologică, precum şi recoltarea.

Pomii fructiferi vor înregistra creşterea şi coacerea rodului, precum și formarea mugurelui terminal, iar la soiurile de sezon se vor continua lucrările de recoltare.

Viţa de vie va parcurge fazele de creştere şi coacere a boabelor, în toate podgoriile.

Pe fondul precipitaţiilor prognozate, lucrările agricole specifice campaniei de vară (recoltarea fructelor, combaterea bolilor şi dăunătorilor, eliberarea terenurilor de resturile vegetale etc.) vor fi sistate temporar.

Recomandări de specialitate:

  • Efectuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la produsele agricole de sezon;
  • Eliberarea terenurilor de resturile vegetale şi efectuarea arăturilor în vederea însămânţării culturilor de toamnă, în special pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului în stratul arabil;
  • Lucrări de întreţinere la culturile prăşitoare şi speciile pomi-viticole (combaterea bolilor şi dăunătorilor, erbicidări, fertilizări etc).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE