Buletin agrometeorologic pentru perioada 11-15 august 2014

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Perioada 11-15 august 2014 se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, în cea mai mare parte a zonelor de cultură, instabilitatea atmosferică și căderi de grindină.

Caracteristici meteorologice

Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 19…30° C, mai ridicată cu 1…7° C în raport cu normalul perioadei, în aproape toată ţara. Temperatura maximă a aerului se va situa între 26…36° C, pe întreg teritoriul agricol. Temperatura minimă a aerului se va încadra între 10…24° C, la scara întregii ţări.

În primele zile ale intervalului, instabilitatea atmosferică va fi accentuată cu precădere în zonele nord-vestice şi centrale, unde se vor semnala ploi sub formă de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. De asemenea, precipitaţiile vor fi mai însemnate din punct de vedere agricol, iar izolat vor fi condiţii de producere a grindinei.

Caracteristici agrometeorologice

Aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura neirigată de porumb, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în aproape toate zonele de cultură. În Dobrogea, sudul și sud-estul Munteniei, sudul, estul și local nordul Moldovei, nordul Crișanei, sud-vestul Transilvaniei şi sudul Olteniei se va semnala fenomenul de secetă pedologică moderată, puternică şi extremă.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În condiţiile agrometeorologice menţionate, procesele de creştere şi dezvoltare la speciile de câmp şi pomi-viticole vor evolua în general normal pe majoritatea suprafeţelor agricole şi mai intens pe arealele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

Regimul termic al aerului şi solului mai ridicat decât în mod obişnuit şi persistenţa insolaţiei în orele de amiază vor putea determina ofilirea, răsucirea şi uscarea parţială a aparatului foliar la culturile prăşitoare, îndeosebi pe terenurile unde se menţine fenomenul de secetă pedologică.

La cultura de grâu de toamnă semănată tardiv se vor continua fazele de maturitate deplină (70-100%) şi recoltarea.

Floarea-soarelui va înregistra înflorirea (80-100%), maturitatea în ceară (40-100%) şi maturitatea deplină (10-60%), pe aproape întreg teritoriul agricol.

Din punct de vedere fenologic, porumbul va parcurge fazele de înflorire (80-100%), mătăsire (50-100%) şi maturitate în lapte (30-100%), cele mai avansate în vegetaţie fiind culturile semănate în epoca optimă, unde se va continua maturitatea în ceară (10-60%).

La sfecla de zahăr vor predomina alungirea/îngroşarea axei hipocotile, concomitent cu acumularea zahărului în rădăcină, în toate bazinele de cultură.

Cultura de cartof va înregistra creşterea tuberculilor, precum şi uscarea/veştejirea vrejilor la soiurile pentru consum, izolat fiind posibilă declanşarea recoltării.

La speciile pomicole se vor semnala creşterea/coacerea rodului, acumularea zaharurilor şi recoltarea eşalonată a fructelor.

În toate podgoriile, la viţa de vie predominante vor fi fazele de creştere şi dezvoltare a boabelor, iar local, la soiurile timpurii de masă, coacerea acestora.

Lucrările de recoltare şi întreţinere la toate culturile agricole (combaterea bolilor şi dăunătorilor, erbicidări, eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale) se vor desfăşura în condiţii bune, exceptând zilele cu precipitaţii.

Recomandări de specialitate:

  • Finalizarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la grâul de toamnă;
  • Eliberarea terenurilor de resturile vegetale şi efectuarea arăturilor în vederea însămânţărilor de toamnă pe arealele cu o bună aprovizionare cu apă a solului;
  • Aplicarea irigaţiilor pe suprafeţele agricole cu deficite de apă în sol;
  • Lucrări de întreţinere la speciile de câmp, pomii fructiferi şi viţa de vie (combaterea bolilor şi dăunătorilor, erbicidări, fertilizări etc).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE