floarea soarelui de vanzare

Buletin agrometeorologic pentru perioada 26 august-1 septembrie 2014

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

În prima parte a perioadei va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, după care se va produce o răcire treptată în evoluţia vremii, aceasta devenind normală sub aspect termic, în aproape toată ţara.

Caracteristici meteorologice

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 15…28°C, în primele zile ale intervalului, abaterile termice pozitive fiind de 1…7°C şi 12…23°C, spre sfârșitul perioadei, valori apropiate de normele climatologice. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 18…34°C, la nivelul întregii ţări. Temperatura minimă a aerului se va încadra între 6…22°C, cele mai scăzute valori fiind posibile în depresiuni, potrivit buletinului agrometeorologic pentru perioada 26 august-1 septembrie 2014, realizat de ANM.

Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi sub formă de aversă, fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului. Totodată, pe arii restrânse, cantităţile de apă vor fi mai însemnate şi izolat vor fi condiţii de producere a grindinei.

Caracteristici agrometeorologice

În cultura neirigată de porumb, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare şi local apropiate de optim, în majoritatea zonelor de cultură. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi izolat extremă) se vor înregistra pe suprafeţe agricole extinse din sud-estul, estul şi local în sudul şi vestul ţării, potrivit buletinului agrometeorologic pentru perioada 26 august-1 septembrie 2014, realizat de ANM.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În general, procesele fiziologice ale speciilor prășitoare şi pomi-viticole se vor desfăşura în condiţii normale, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. De asemenea, pe terenurile unde se vor menţine deficite de umiditate în sol, ritmurile de vegetaţie ale culturilor prăşitoare vor fi stânjenite.

Floarea-soarelui va înregistra maturitatea în ceară (70-100%) şi deplină (40-100%) în toate regiunile agricole, local fiind posibilă declanşarea recoltării.

Din punct de vedere fenologic, porumbul îşi va definitiva mătăsirea (100%), plantele aflându-se în fazele de maturitate în lapte şi ceară (10-100%), precum şi maturitate deplină (10-70%), îndeosebi la hibrizii extratimpurii şi timpurii, potrivit buletinului agrometeorologic pentru perioada 26 august-1 septembrie 2014, realizat de ANM.

La sfecla de zahăr predominante vor fi fazele de alungire şi îngroşare a axei hipocotile, concomitent cu acumularea zahărului în rădăcină.

Cultura de cartof îşi va continua creşterea tuberculilor, uscarea vrejilor şi maturitatea tehnologică, precum şi recoltarea.

Pomii fructiferi vor înregistra creşterea şi coacerea rodului, precum şi formarea mugurelui terminal, iar la soiurile de sezon se vor continua lucrările de recoltare.

Viţa de vie va parcurge fazele de creştere şi coacere a boabelor, în toate podgoriile.

Pe fondul precipitaţiilor prognozate, lucrările agricole specifice campaniei de vară (recoltarea fructelor, combaterea bolilor şi dăunătorilor, eliberarea terenurilor de resturile vegetale etc.) vor fi sistate temporar, potrivit buletinului agrometeorologic pentru perioada 26 august-1 septembrie 2014, realizat de ANM.

Recomandări de specialiate:

  • Efectuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la produsele agricole de sezon;
  • Eliberarea terenurilor de resturile vegetale şi efectuarea arăturilor în vederea însămânţării  culturilor de toamnă, în special pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului în stratul arabil;
  • Lucrări de întreţinere la culturile prăşitoare şi speciile pomi-viticole (combaterea bolilor şi dăunătorilor, erbicidări, fertilizări etc).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE