Buletin agrometeorologic pentru perioada 13-18 august 2014

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Culturile de porumb ar putea fi puse în pericol de temperaturile caniculare și seceta pedologică, mai ales în Dobrogea, sudul şi estul Munteniei, sudul, estul şi local în nordul Moldovei, sud-estul Olteniei, nordul Crişanei, nord-vestul, sud-vestul şi centrul Transilvaniei, avertizează Administrația Națională de Meteorologie.

Caracteristici meteorologice

Perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 20…31°C, mai ridicată cu 1…8°C în raport cu normalul perioadei, în aproape toată ţara. Temperatura maximă a aerului se va situa între 25…37°C, pe întreg teritoriul agricol. Temperatura minimă a aerului se va încadra între 12…25°C, la scara întregii ţări.

Sub aspect pluviometric, se prognozează ploi locale cu caracter de aversă, dar şi torenţial, însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, îndeosebi în regiunile vestice, nordice şi centrale. Totodată, izolat, vor fi condiţii de producere a grindinei.

Caracteristici agrometeorologice

Aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-100 cm în cultura neirigată de porumb, se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea zonelor de cultură. În Dobrogea, sudul şi estul Munteniei, sudul, estul şi local în nordul Moldovei, sud-estul Olteniei, nordul Crişanei, nord-vestul, sud-vestul şi centrul Transilvaniei, se va semnala seceta pedologică moderată, puternică şi extremă.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În condiţiile agrometeorologice menţionate, procesele de creştere şi dezvoltare la speciile de câmp şi pomi-viticole vor evolua în general normal pe majoritatea suprafeţelor agricole şi mai intens pe arealele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

Regimul termic al aerului şi solului mai ridicat decât în mod obişnuit şi persistenţa insolaţiei în orele de amiază vor putea determina ofilirea, răsucirea şi uscarea parţială a aparatului foliar la culturile prăşitoare, îndeosebi pe terenurile unde se menţine fenomenul de secetă pedologică.

La cultura de grâu de toamnă semănată tardiv se vor continua fazele de maturitate deplină (70-100%) şi recoltarea.

Floarea-soarelui va înregistra înflorirea (80-100%), maturitatea în ceară (40-100%) şi maturitatea deplină (10-60%), pe aproape întreg teritoriul agricol.

Din punct de vedere fenologic, porumbul va parcurge fazele de înflorire (80-100%), mătăsire (50-100%) şi maturitate în lapte (30-100%), cele mai avansate în vegetaţie fiind culturile semănate în epoca optimă, unde se va continua maturitatea în ceară (10-60%).

La sfecla de zahăr vor predomina alungirea/îngroşarea axei hipocotile, concomitent cu acumularea zahărului în rădăcină, în toate bazinele de cultură.

Cultura de cartof va înregistra creşterea tuberculilor, precum şi uscarea/veştejirea vrejilor la soiurile pentru consum, izolat fiind posibilă declanşarea recoltării.

La speciile pomicole se vor semnala creşterea/coacerea rodului, acumularea zaharurilor şi recoltarea eşalonată a fructelor.

În toate podgoriile, la viţa de vie predominante vor fi fazele de creştere şi dezvoltare a boabelor, iar local, la soiurile timpurii de masă, coacerea acestora.

Lucrările de recoltare şi întreţinere la toate culturile agricole (combaterea bolilor şi dăunătorilor, erbicidări, eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale) se vor desfăşura în condiţii bune, exceptând zilele cu precipitaţii.

Recomandări de specialitate:

  • Finalizarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la grâul de toamnă;
  • Eliberarea terenurilor de resturile vegetale şi efectuarea arăturilor în vederea însămânţărilor de toamnă pe arealele cu o bună aprovizionare cu apă a solului;
  • Aplicarea irigaţiilor pe suprafeţele agricole cu deficite de apă în sol;
  • Lucrări de întreţinere la speciile de câmp, pomii fructiferi şi viţa de vie (combaterea bolilor şi dăunătorilor, erbicidări, fertilizări etc).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE