Eurostat: România este în recesiune. Șeful INS: Agricultura și construcțiile au avut contribuții negative. Ponta: economia merge tot înainte

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

România a reintrat în recesiune tehnică, având două trimestre consecutive de scădere a PIB, cu cea mai mare contracție economică din Uniunea Europeană în al doilea trimestru al acestui an, de -1%, potrivit datelor publicate de Eurostat.

În schimb, datele publicate de Institutul Național de Statistică nu trăgeau niciun semnal de alarmă în acest sens. Explicația președintelui INS, Tudorel Andrei, a fost că datele privind economia au fost publicate într-un format din 2009. Totodată, în cadrul unei intervenții la Digi24, Tudorel Andrei, că agricultura, deși are o contribuție mică la PIB, și construcțiile au fost domeniile care au tras în jos economia în cel de-al doilea trimestru.

Guvernul a transmis, după ce INS a anunţat că produsul intrern brut a scăzut faţă de primul trimestru şi creşterea anuală a coborât semnificativ, un comunicat în care compară datele strict cu anul trecut şi arată astfel că România continuă creşterea economică şi menţine prognoza de creştere de 2,5%, informează Mediafax.

„Ţinând cont de datele oferite de Institutul Naţional de Statistică, rezultă că România continuă creşterea economică, pe fondul evoluţiei pozitive a producţiei industriale şi a exporturilor. Creşterea economică în semestrul I 2014, comparativ cu semestrul I din 2013, este de +2,6%, pe serie ajustată, România continuând să aibă una dintre cele mai mari creşteri economice din Europa. România continuă să aibă una dintre cele mai solide creşteri din Uniunea Europeană, în contextul în care o serie de măsuri prevăzute în pachetul mai amplu de măsuri de stimulare a economiei şi creare de noi locuri de muncă, precum reducerea CAS, nu au fost încă implementate”, a precizat Guvernul.

În acelaşi timp, premierul Victor Ponta a postat pe Facebook un mesaj în care afirmă că este ca şi când România mergea cu maşina cu 130 kilometri la oră şi acum merge cu 100 kilometri la oră, dar merge “tot înainte!”, având însă mare nevoie de reducerea CAS, măcar de la 1 octombrie, pentru a nu scădea ritmul creşterii, mai ales ca în regiune sunt şi semne proaste.

„Mai avem spaţiu de creştere pentru toamna aceasta şi de aceea am mărit salariul minim, am introdus facilitatea pentru cei cu rate la bănci şi am eliminat impozitul pe profitul reinvestit. Fără a mai fi blocaţi de un regim care vrea doar politici de austeritate, am putea face mult mai mult! De aceea alegerile din toamnă sunt atât de importante!”, mai afirmă Ponta, citat de Mediafax.

Într-o conferință de presă, președintele Traian Băsescu a declarat că trage un semnal de alarmă privind intrarea României în recesiune, susţinând că principalele cauze sunt proasta guvernare şi reducerea investiţiilor.

„România a intrat în recesiune, în concordanţă cu standardele UE (…). Este un semnal de alarmă pe care îl trag, pentru că am mai trăit o dată acest proces cu un guvern mincinos, al lui Tăriceanu. Ne pregătim din nou să intrăm într-un astfel de proces de depreciere a situaţiei macro-economice. Încă nu e prea târziu, încă se pot lua măsuri pentru evitarea intrării în criză, dar criza este aproape. Suntem în recesiune”, a spus şeful statului.

Băsescu a spus că reducerea investiţiilor, dar şi reducerea investiţiilor străine directe, constituie cauza fundamentală e intrării în recesiune. Preşedintele a arătat că o altă cauză a intrării în recesiune este constituită de multitudinea de taxe introduse pe economie şi polpulaţie, el făcând referire în special la taxa pe stâlp şi la creşterea taxei pe combustibil. Şeful statului a menţionat de asemenea „lipsa de proiecte pentru absorbţia fondurilor europene”, informează Mediafax.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE