Popescu, Rompan: Peste două treimi din recolta de grâu sunt bune pentru panificație. Prețul grâului în România este mai mare decât cel de pe bursele internaționale

Facebook
Twitter

Peste două treimi din recolta de grâu este bună pentru panificație, chiar dacă ploile au diminuat nu numai calitatea ci și producția din acest an.

„Analizele efectuate de IBA (n.r. Institutul de Bioresurse Alimentare) pe 80% din producția de grâu obținută în acest an arată că peste două treimi din recoltă este bună pentru panificație. Din păcate, ploile din perioada recoltatului au redus nu numai calitatea recoltei ci și cantitatea, însă avem asigurat consum intern dar și un potențial de export de circa 3 milioane de tone”, a declarat, pentru Agerpres, președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase (ROMPAN), Aurel Popescu.

Acesta a precizat că grâul se vinde în prezent cu 700-720 de lei tonă, adus direct la moară, prețul fiind ceva mai ridicat decât valoarea înregistrată în aceeași perioadă din 2013.

„Producătorii cer acum mai mult pe tona de grâu, în jur de 200 de euro, deși pe bursele externe se vinde la prețuri mult mai scăzute. Practic, prețul este stabilit în portul Constanța de marii traderi prezenți în comerțul cu cereale”, a adăugat șeful Rompan.

Necesarul intern de grâu se ridică la trei milioane de tone pe an, respectiv circa 250.000 de tone lunar, la care se adaugă alte 500.000 de tone de grâu pentru sămânță.

Producția de grâu obținută în acest an a fost de 7,37 milioane de tone, ușor peste nivelul anului trecut de 7,343 milioane tone, potrivit datelor provizorii centralizate la nivelul Ministerului Agriculturii. Producția de grâu din 2014 este mai mică față de estimările traderilor, care indicau o recoltă de peste 8 milioane de tone.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE