Buletin agrometeorologic pentru perioada 18-21 august 2014

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Regimul termic al aerului va intra într-un proces de răcire, la nivelul întregului teritoriu agricol, potrivit buletinului agrometeorologic pentru perioada 18-21 august 2014, realizat de ANM.

Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi cu caracter de aversă, dar şi torenţial în majoritatea regiunilor. Precipitațiile vor fi însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului, local cu aspect de vijelie. De asemenea, cantităţile de apă pot depăşi 25 l/mp şi izolat vor fi condiţii de producere a grindinei.

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura neirigată de porumb, se va situa în limite satisfăcătoare și apropiate de optim, în majoritatea zonelor de cultură. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată, puternică și extremă), se vor înregistra în Dobrogea, sudul și estul Munteniei, sudul, estul și local în nordul Moldovei, sud-estul Olteniei, nordul și estul Crișanei, nord-vestul, sud-vestul și centrul Transilvaniei și local în sudul Maramureșului.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Sub aspect fenologic, floarea-soarelui va parcurge fazele de maturitate în ceară (60-100%) şi  deplină (30-100%), în majoritatea zonelor de cultură.

Funcţie de data semănatului, porumbul îşi va definitiva înflorirea (100%), continuându-se totodată mătăsirea (10-100%), precum  şi maturitatea în lapte şi ceară (40-100%).

În principalele bazine specializate, la sfecla de zahăr se vor continua alungirea/îngroşarea axei  hipocotile, precum şi acumularea zahărului în rădăcină, iar cartoful va înregistra dezvoltarea tuberculilor, veştejirea/uscarea vrejilor, maturitatea tehnologică, izolat fiind posibilă declanşarea recoltării.

În toate plantaţiile, seminţoasele vor parcurge creşterea rodului şi acumularea zaharurilor în fructe, iar la sâmburoase se va continua recoltarea.

La viţa de vie se vor semnala creşterea şi acumularea zaharurilor în cea mai mare parte a regiunilor viticole, iar la soiurile de masă, maturarea boabelor.

Condiţiile agrometeorologice vor fi în general favorabile desfăşurării lucrărilor agricole de sezon (recoltarea fructelor, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, combaterea bolilor şi dăunătorilor), exceptând zilele cu precipitaţii.

Recomandări de specialitate:

  • Lucrări de recoltare, transport şi depozitare ale produselor agricole de sezon;
  • Eliberarea terenurilor de resturile vegetale şi efectuarea arăturilor în vederea însămânţărilor de toamnă pe arealele cu o bună aprovizionare cu apă a solului;
  • Aplicarea irigaţiilor pe suprafeţele agricole cu deficite de apă în sol;
  • Lucrări de întreţinere la speciile de câmp, pomii fructiferi şi viţa de vie (combaterea bolilor şi dăunătorilor, erbicidări, fertilizări etc).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE