Bugetul UE 2015 a fost aprobat. Cum se împart banii Europei

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Parlamentul European a aprobat, miercuri, propunerea de buget UE pentru 2015 și amendamentele la bugetul 2014.

Bugetul prevede 145, 32 miliarde în angajamente și 141,21 miliarde în plăți pentru 2015, precum și extra 4,25 miliarde pentru plata facturilor restante din 2014, potrivit comunicatului remis de Parlamentul European.

“Este clar ca sumele pe care trebuie sa le acceptam vor stabiliza cel mult nivelul datoriilor europene. Speranța vine de la planul de plăti destinat sa micșoreze volumul facturilor neplătite”, a spus presedintele comisiei pentru bugete, Jean Arthuis (ALDE, FR), în dezbaterea finala privind bugetele, din 16 decembrie.

“Guvernele au acceptat angajamentele politice, însă nu au mai plătit ceea ce datorau. Trebuie sa amintim din nou ca plățile sunt doar consecințele tehnice ale angajamentelor?”, a afirmat președintele comisiei pentru bugete, Jean Arthuis.

Bugetul UE 2015. Prioritățile Parlamentului European au fost următoarele:

  • asigurarea fondurilor necesare plăților pentru cele mai urgente facturi restante de la contractorii care au lucrat în statele membre la proiecte finanțate de UE;
  • realizarea acordului asupra unui plan detaliat privind plata tuturor facturilor restante acumulate;
  • asigurarea finantarilor pentru investiții în arii prioritare pentru UE, conform angajamentelor politice asumate.

Bugetul UE 2015. 4,25 miliarde de euro mai mult pentru 2014

Negociatorii Parlamentului au obținut resurse suplimentare pentru a plăti facturile venite la contractorii UE, cum ar fi asociații locale, organizații non-guvernamentale și firmele mici.

Compromisul pentru 2015 asigura plățile către beneficiari în domeniile cele mai afectate de plăți întârziate

Bugetul UE 2015. Planul de plăți

Comisia Europeana va prezenta un plan pentru rezolvarea problemei facturilor neplătite, care au atins nivelul de 23,4 miliarde de euro la sfârșitul lui 2013 și probabil va ajunge la 25 miliarde la sfârșitul lui 2014, conform celor mai recente previziuni ale Comisiei.

Planul va defini un “nivel suportabil” pe care nivelul facturilor restante nu ar trebui sa îl depășească.

Bugetul UE 2015.  Veniturile suplimentare pentru reducerea întârzierilor

Parlamentul a dorit ca cele 8,88 miliarde venituri suplimentare din amenzile aplicate companiilor care au încălcat legislația UE privind competiția sa fie utilizare pentru reducerea întârzierilor la plata facturilor.

Statele membre au fost de acord sa utilizeze 3,53 miliarde de euro din aceasta suma pentru facturile neplătite, restul de bani urmând sa intre în bugetele lor.

Bugetul UE 2015.  Creștere economică și politică externă

Parlamentul a reintrodus 0,5 miliarde de euro din tăierile cerute de Consiliu în angajamente, cele mai afectate fiind competitivitatea, cetățenia și acțiunile externe.

Totodată, Parlamentul a mai negociat și 45 milioane mai mult pentru plăți în programul de cercetare și dezvoltare Orizont 2020 și 16 milioane de euro mai multe pentru programul de schimburi studențești Erasmus+.

Pentru politica externa, bugetul a fost crescut cu 32 milioane. Agențiile de supraveghere bancară și Frontex au primit mai multe fonduri europene.

Bugetul UE 2015. Concluzii

Bugetul UE 2015 acordă cu 2% mai multi bani pentru proiecte decât cel din 2014 și este suficient pentru a asigura 1% mai mult pentru plăti.

Din suma totală, 88% se va cheltui în și de către statele membre, 6% merge către politica externa, iar 6% este folosit pentru administrarea UE.

Întregul buget UE reprezintă puțin mai mult de 1% din PIB-ul EU-28. Propunerea de buget este prezentată de Comisie și modificată de Consiliu și de Parlament.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE