Criza energetica de la nivel European determina managementul Azomures, singurul producator de ingrasaminte pentru agricultura din Romania, sa adopte un nou set de masuri de reducere a activitatilor de pe platforma de productie pentru urmatoarele luni.
Productia de ingrasaminte a fost redusa semnificativ in cursul anului 2022.
In Romania, preturile la gazul natural – materie prima principla – au fost mult mai mari decat costurile de productie.
In prezent, aproape 70% din productia europeana de ingrasaminte este oprita.
“Se implineste un an de cand am atras atentia asupra problemelor ce pot aparea in zona industriala, odata cu cresterea preturilor la energie.
Valorile au inceput sa creasca din toamna anului trecut, iar niveluri de varf au fost inregistrate dupa invazia Rusiei in Ucraina – piata energetica a inceput sa fie foarte volatila dupa inchiderea gazoductului NorthStream 1.
Citeste si: Legumicultorii avertizeaza: criza energetica va afecta serios productia si aprovizionarea
In ciuda faptului ca Romania a avut la dispozitie o schema de sprijin, pe care alte state europene au aplicat-o, pana acum nu a existat o forma de suport pentru industria care foloseste gazul natural ca materie prima in activitatea de productie.
Populatia este sprijinita prin plafonarea pretului la gaz si electricitate, dar ce se intampla daca oamenii nu mai au locuri de munca pentru a plati facturile?
Aici este cel mai mare pericol si din pacate suntem in situatia de a lua noi masuri, unele dintre ele cu impact asupra angajatilor nostri”, a declarat Harri Kiiski, directorul general Azomures.
Firmele care asigura diverse servicii de mentenanta pe platforma Azomures au fost anuntate ca li se reduce activitatea cu cel putin 30% in urmatoarele luni, cu un potential impact direct asupra angajatilor acestor companii.
Alti peste 200 de angajati directi ai Azomures sunt si ei afectati, delegarea catre alte companii sau somajul tehnic fiind solutiile identificate pana acum.
Pentru schimburile de noapte si la sfarsit de saptamana se pastreaza doar personalul esential, ceea ce va reduce veniturile unui numar important de angajati.
Din punct de vedere operational, instalatiile sunt pregatite in orice sa fie repornite la o capacitate de 50%, daca realitatea economica va permite.
Autoritatile din Romania vor avea la dispozitie, in curand, un nou set de masuri ce poate fi aplicat pentru sprijinirea industriei locale, inclusiv cea a fertilizantilor.
Aplicarea acestora reprezinta mentinerea a mii de locuri de munca active si incasarea unor venituri substantiale la bugetul de stat, direct si indirect prin companiile care depind de marile platforme industriale. Comisia Europeana a inclus industria fertilizantilor in categoria celor “cheie”, care trebuie mentinute in activitate prin acordarea unui sprijin financiar.
Azomures este cel mai important producator de ingrasaminte pentru agricultura din Romania. Azomures furnizeaza si materii prime (Uree si Melamina) pentru mai multe obiective industriale din Romania.
Productia anuala (in conditii normale de functionare) este de 1,6 milioane de tone de ingrasaminte, aproximativ 75% din productie fiind destinata fermelor romanesti.
Azomures este parte din grupul elvetian Ameropa, unul dintre cei mai mari trader de ingrasaminte si cereale la nivel global.