azot

Azomures reduce din nou productia de ingrasaminte

Facebook
Twitter

Criza energetica de la nivel European determina managementul Azomures, singurul  producator de ingrasaminte pentru agricultura din Romania, sa adopte un nou set de  masuri de reducere a activitatilor de pe platforma de productie pentru urmatoarele  luni. 

Productia de ingrasaminte a fost redusa semnificativ in cursul anului 2022.

In Romania,  preturile la gazul natural – materie prima principla – au fost mult mai mari decat  costurile de productie.

In prezent, aproape 70% din productia europeana de  ingrasaminte este oprita.

“Se implineste un an de cand am atras atentia asupra problemelor ce pot aparea in  zona industriala, odata cu cresterea preturilor la energie.

Valorile au inceput sa creasca  din toamna anului trecut, iar niveluri de varf au fost inregistrate dupa invazia Rusiei in  Ucraina – piata energetica a inceput sa fie foarte volatila dupa inchiderea gazoductului  NorthStream 1.

Citeste si: Legumicultorii avertizeaza: criza energetica va afecta serios productia si aprovizionarea

In ciuda faptului ca Romania a avut la dispozitie o schema de sprijin,  pe care alte state europene au aplicat-o, pana acum nu a existat o forma de suport  pentru industria care foloseste gazul natural ca materie prima in activitatea de  productie.

Populatia este sprijinita prin plafonarea pretului la gaz si electricitate, dar  ce se intampla daca oamenii nu mai au locuri de munca pentru a plati facturile?

Aici  este cel mai mare pericol si din pacate suntem in situatia de a lua noi masuri, unele  dintre ele cu impact asupra angajatilor nostri”, a declarat Harri Kiiski, directorul  general Azomures.

Firmele care asigura diverse servicii de mentenanta pe platforma Azomures au fost  anuntate ca li se reduce activitatea cu cel putin 30% in urmatoarele luni, cu un  potential impact direct asupra angajatilor acestor companii.

Alti peste 200 de angajati  directi ai Azomures sunt si ei afectati, delegarea catre alte companii sau somajul tehnic  fiind solutiile identificate pana acum.

Pentru schimburile de noapte si la sfarsit de  saptamana se pastreaza doar personalul esential, ceea ce va reduce veniturile unui numar important de angajati.

Din punct de vedere operational, instalatiile sunt  pregatite in orice sa fie repornite la o capacitate de 50%, daca realitatea economica va permite.

Autoritatile din Romania vor avea la dispozitie, in curand, un nou set de masuri ce  poate fi aplicat pentru sprijinirea industriei locale, inclusiv cea a fertilizantilor.

Aplicarea acestora reprezinta mentinerea a mii de locuri de munca active si incasarea  unor venituri substantiale la bugetul de stat, direct si indirect prin companiile care  depind de marile platforme industriale. Comisia Europeana a inclus industria  fertilizantilor in categoria celor “cheie”, care trebuie mentinute in activitate prin  acordarea unui sprijin financiar.

Azomures este cel mai important producator de ingrasaminte pentru agricultura din  Romania. Azomures furnizeaza si materii prime (Uree si Melamina) pentru mai multe  obiective industriale din Romania.

Productia anuala (in conditii normale de  functionare) este de 1,6 milioane de tone de ingrasaminte, aproximativ 75% din  productie fiind destinata fermelor romanesti.

Azomures este parte din grupul elvetian  Ameropa, unul dintre cei mai mari trader de ingrasaminte si cereale la nivel global.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE