Apicultura, tot mai neatractiva pentru tineri, in ultimii ani

Facebook
Twitter

In ultimii ani, interesul tinerilor pentru apicultura a scazut semnificativ. Schimbarile climatice, faptul ca nu mai este o activitate care sa aduca venituri mari, sufocarea pietei cu miere de import sau dependenta sectorului de agricultura sunt printre principalele cauze.

„Se constanta un recul in ultimii ani in ceea ce priveste interesul tinerilor pentru apicultura. Cursurile autorizate pe care noi le organizam facute impreuna cu Ministerul Muncii si cu cel al Educatiei, cu diplome recunoscute la nivel european, mai sunt foarte putine.

Au fost acreditate filiale din peste 20 de judete si acum au mai ramas 5-6, pentru ca oamenii nu mai sunt interesati.

Desi aceste programe europene si nationale derulate pentru apicultura solicita aceasta dovada ca ai facut cursul, apicultorii in varsta, care au copii, se plang ca nu mai au nicio o garantie ca acel copil va avea un venit din aceasta activitate.

Citeste si: Provocarile din apicultura ameninta acest sector cu disparitia. Care sunt masurile de salvare, propuse de UE?

Vedeti cum se schimba clima, natura, mediul, iar noi suntem un sector care depinde 99,99% de natura.

Apiculturii sunt desavarsiti, dar ce sa faci, de unde sa cauti nectar, daca nu suntem ca o specie zootehnica.

La vaca ii aduci furaj din Moldova in Muntenia sau din Muntenia in Crisana, nectarul insa nu se poate inlocui cu nimic. In perioade de criza, de formare a rezervelor de iernare si din cauza lipsei de cules, apicultorul baga mana adanc in buzunar ca sa pastreze efectivele, ca sa nu moara familia de albine, cu speranta ca la anul la va fi mai bine”, a afirmat presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA), Ioan Fetea, la Targul National al Mierii.

Acesta a precizat ca multe licee apicole din tara nu mai functioneaza, iar liceul din Bucuresti care ii poarta numele profesorului Veceslav Harnaj, fondatorul apiculturii moderne, nu mai are nicio clasa cu profil apicol.

Afirmatiile presedintelui ACA au fost sustine si de apicultoarea Irina Motoi, din Arges, prezenta la Targul National al Mierii, pentru a-si valorifica mierea, care anual acesta a fost destul de putina.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE