Apicultorii din Timiș au luat lecții despre tehnici de selecție, înmulțire a mătcilor și tehnologii moderne de colectare a lăptișorului de matcă

Facebook
Twitter

Duminica trecută, la Casa Armatei din Timișoara, a avut loc întâlnirea lunară a apicultorilor din Timiș, care l-a avut ca invitat pe domnul doctor Adrian Siceanu.

Întâlnirile sunt organizate de filiala ACA Timiș, condusă de inginer doctor Brebu Casian.

Cei peste 120 de apicultori din Timiș, prezenți la întâlnirea de duminică, l-au avut ca invitat pe domnul doctor Adrian Siceanu, care a susținut o prelegere despre tehnici de selecție, înmulțire a mătcilor și tehnologii moderne de colectare a lăptișorului de matcă.

Domnul doctor Adrian Siceanu le-a oferit apicultorilor informații detaliate despre tehnologiile folosite în China, prin comparație cu cele utilizate la noi, informații pe care le-a dobândit cu prilejul  schimburilor de experiențe avute cu chinezii. Pe lângă prezentările profesional concepute și expuse, domnul doctor Adrian Siceanu a adus materiale didactice folosite de ICAD la multiplicarea industrială a mătcilor, exemplificând practic cum se folosesc fiecare din ele. Pentru o bună diseminare a informațiilor, domnul doctor Adrian Siceanu a prezentat filmulețe despre practicile și tehnologiile folosite de apicultori din diferite țări.

Mătcile de bună calitate duc la producție mare

Domnul doctor Adrian Siceanu le-a prezentat apicultorilor din Timiș informații despre selecția mătcilor pentru înmulțire, care se face din familiile care obțin rezultate peste medie.

În procesul de selectare mătcilor pentru înmulțire trebuie avute în vedere următoarele aspecte:

  • producția mare;
  • imunitate crescută la boli;
  • capacitate mare de depunere de ouă
  • comportamentul blând;
  • instinctul scăzut la roire;
  • capacitatea de reacție la anumite boli apărute în stup.

Pe lângă selecția mătcilor pentru înmulțire, este important să se folosească o tehnologie modernă pentru a produce mătci și roiuri de calitate. Metodele și tehnologiile diferă de la un apicultor la altul, de la o țară la alta, de la o rasă de albine la alta. Domnul doctor Adrian Siceanu consideră că zona în care se dorește să se dezvolte stupine de elite trebuie să fie bogată în polen și nectar.

Totodată, domnul doctor Adrian Siceanu a avertizat apicultorii cu privire la importul de material genetic din alte țări și mai ales a roiurilor infestate cu boli sau dăunători, accentuând obligativitatea dezvoltării unor linii proprii de mătci de elită, din rasa carpatină românească.

Concluzia apicultorilor prezenți la întâlnire a fost că asemenea conferințe sunt extrem de utile, mai ales pentru apicultorii care se află în plin proces de dezvoltare, deoarece toți au avut ocazia să afle multe detalii din procesul de selecție a mătcilor, de înmulțire și introducere a mătcilor în roiuri.

La finalul prezentării susținută de domnul doctor Adrian Siceanu, apicultorii din Timiș și-au manifestat  interesul cu privire la participarea la cursuri de specializare în creșterea mătcilor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE