APIA, despre o obligatie a crescatorilor de animale, beneficiari de plati

Facebook
Twitter

APIA reaminteste ca, pana la data de  01 februarie 2023, beneficiarii ajutoarelor acordate in baza HG nr. 1053/2022 privind acordarea unor ajutoare exceptionale producatorilor agricoli, crescatori din sectoarele suin si avicol, care nu au accesat Masura 14 – Bunastarea animalelor, au obligatia depunerii documentelor care fac dovada mentinerii activitatii pana la data de 31 decembrie 2022, in conformitate cu prevederile art. 5 alin. (1) lit. c si alin. (2) lit.c.

Documentele justificative pentru perioada 1 august – 31 decembrie 2022 sunt miscarea cumulata a efectivelor de suine, respectiv fisa urmaririi activitatii la pasari, inclusiv situatia incubatiei, dupa caz, insusita prin semnatura de conducatorul unitatii, cu exceptia celor care se afla in una dintre urmatoarele situatii: faliment, lichidare, forta majora sau detin exploatatii supuse restrictiilor sanitare veterinare privind miscarea animalelor cauzate de bolile prevazute la art. 5 alin. (1) lit. a) din Regulamentul (UE) 2016/429 al Parlamentului European si al Consiliului din 9 martie 2016 privind bolile transmisibile ale animalelor si de modificare si de abrogare a anumitor acte din domeniul sanatatii animalelor („Legea privind sanatatea animala”) si se depun la Centrele judetene ale APIA, respectiv al municipiului Bucuresti unde s-au depus cererile de solicitare.

Citeste si: Ministrul Daea, despre temperaturile ridicate: nu fac bine culturilor si speciilor pomicole timpurii

Fermierii care au accesat Masura 14 – Bunastarea animalelor nu mai depun documentele justificative prevazute de HG nr. 1053/2022 daca au depus decont justificativ pentru trim.III si/sau trim.IV sau documente de forta majora.

Facem precizarea ca in cazul in care se constata nerespectarea conditiei mai sus prevazute, beneficiarii schemei sunt obligati la restituirea contravalorii ajutorului exceptional.

Recuperarea sumelor prevazute se realizeaza potrivit prevederilor O.U.G. nr. 66/2011 privind prevenirea, constatarea si sanctionarea neregulilor aparute in obtinerea si utilizarea fondurilor europene si/sau a fondurilor publice nationale aferente acestora, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 142/2012, cu modificarile si completarile ulterioare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE