Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza cu privire la faptul directorul general al institutiei, Adrian Pintea, a primit recent la sediul institutiei, vizita unei delegatii a Comisiei pentru Agricultura din Camera Deputatilor a Republicii Cehe, cu participarea extraordinara a excelentei sale domnul Vladimir Války, ambasador extraordinar si plenipotentiar al Republicii Cehe in Romania.
Din delegatie au mai facut parte domnul Milos Babis, membru al comisiei, domnul Josef Kott, membru al comisiei, doamna Marie Pěnčíková, membra a comisiei, domnul Tomáš Vrba, membru al comisiei si domnul Milan Peprnik, ministru consilier cu probleme economice.
Delegatia parlamentara ceha a fost insotita, din partea Camerei Deputatilor din cadrul Parlamentului Romaniei, de domnul deputat Alexandru Stanescu, vicepresedintele Comisiei pentru Agricultura, Silvicultura, Industrie Alimentara si Servicii Specifice, domnul deputat Dan Ciocan, secretar al comisiei, domnul deputat Pale Danut, membru al comisiei.
Evenimentul a avut loc in contextul vizitei delegatiei parlamentare cehe in Romania, desfasurata in perioada 8-11 mai 2017, condusa de doamna Dana Váhalová, membra a Comisiei pentru Agricultura din Camera Deputatilor a Republicii Cehe.
Principalele aspecte discutate au fost legate de starea si structura agriculturii din cele doua tari, sistemul si marimea exploatatiilor agricole, sistemul de management pentru agricultura si pentru industria alimentara.
APIA a prezentat operatiunile derulate in cadrul institutiei, respectiv schemele si masurile gestionate in vederea implementarii mecanismelor europene si nationale de sustinere a fermierilor, precum si structura organizatorica si sistemul informatic utilizat.
La randul lor, reprezentantii delegatiei parlamentare din Cehia au afirmat ca si tara lor exporta materie prima, fara valoare adaugata, in special cereale si oleaginoase, indeosebi catre Germania, observand similaritatile cu Romania in aceasta privinta.
De asemenea, oaspetii din Cehia au subliniat ca impreuna cu Romania trebuie sa identifice telurile comune in vederea obtinerii independentei si securitatii alimentare si pozitii comune referitoare la noua PAC. In acest sens, au precizat ca productia interna acopera 50% din necesarul de consum al carnii de porc, respectiv 60% din necesarul de carne de pasare.
Partea ceha a subliniat existenta unui interes crescut pentru mediul rural, in acest sens au mentionat activitatea deosebita si cu rezultate a Asociatiei pentru revigorarea satelor, alcatuita din primarii micilor orase si comune care au rolul de a face satele atractive pentru tineri. Finantarea asociatiei se face de catre membrii ei prin diferite proiecte finantate de la buget si fonduri comunitare.
La finalul intalnirii s-a concluzionat ca Romania si Cehia au o buna colaborare care, insa, poate fi largita pe noi teme de interes, inclusiv schimbul de expertiza.