Anuntul sefului APIA despre subventiile fermierilor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

APIA a derulat fonduri europene si nationale destinate agriculturii in valoare de peste 20 de miliarde de euro, de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana si pana in prezent, a anuntat recent Adrian Pintea, directorul APIA.

„De la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana in anul 2007 si pana in prezent institutia pe care o conduc a derulat fonduri europene si nationale destinate sustinerii agriculturii romanesti si fermierilor romani de peste 20 de miliarde de euro. Partenerii nostri va spuneau doar de 17 miliarde de euro care sunt strict prin sistemul IACS, dar prin APIA mai sunt derulate si alte forme de sprijin in afara acestui sistem. Deci, in total, APIA a adus peste 20 de miliarde de euro, avand o rata medie anuala de absorbtie a fondurilor de peste 96%”, a spus Adrian Pintea, potrivit Agerpres.

Seful APIA a mai precizat, referitor la platile anului 2016, ca din luna octombrie si pana la data curenta s-a autorizat la plata o suma de peste 2,5 miliarde de euro.

Pe de alta parte, Florin Ilia, presedinte si CEO al SIVECO, a facut o serie de precizari cu privire la pretul softului APIA.

„Am auzit comentarii in decursul anilor despre soft-ul acesta IACS. Un comentariu care nu imi place este „costa prea mult”, „este prea scump soft-ul acesta”. Ei bine, soft-ul acesta reprezinta, costul lui, mai putin de 0,3% din valoarea banilor pe care ii gestioneaza, pe care ii aduce. Acesta in conditiile in care Politica Agrara Comuna si reglementarile nationale se schimba in fiecare an”, a afirmat Florin Ilia.

Sistemul informatic dezvoltat de SIVECO pentru APIA, denumit IACS (Integrated Administration and Control System), este un sistem care asigura administrarea si controlul riguros al cererilor de plata ale fermierilor. Dezvoltarea si implementarea IACS a reprezentat o conditie esentiala pe care Romania a trebuit sa o indeplineasca pentru a putea avea acces la fondurile europene destinate modernizarii sectorului agricol, potrivit sursei citate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE