Incepand cu data de 18 noiembrie, ANSVSA va posta pe pagina sa de internet opiinile stiintifice emise de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA). Aceasta decizie a fost luata de ANSVSA, in calitate de autoritate competenta in domeniului sigurantei alimentelor din tara noastra, pentru cresterea gradului de transparenta si a celui informare a populatiei.

EFSA apeleaza la cunostintele de specialitate si la opinia a sute de oameni de stiinta cu scopul de a furniza factorilor de decizie din UE informatiile necesare pentru protejarea consumatorilor, a animalelor si a plantelor. Comitetul Stiintific al EFSA si Grupurile sale Stiintifice (Scientific Pannels) sunt compuse, fiecare, din maximum 21 de oameni de stiinta din toata Europa si abordeaza un larg spectru de discipline. Acesti experti – provenind din universitati, institutii de cercetare si de la autoritatile nationale pentru siguranta alimentara – pun la dispozitia EFSA o multitudine de cunostinte stiintifice, gandire critica si experienta decizionala practica, asigurand excelenta stiintifica a consultantei pe care o ofera Autoritatea.

Evaluarile EFSA privind riscurile furnizeaza managerilor de risc si forurilor europene de decizie (Comisia, Parlamentul si Consiliul) fundamente stiintifice solide pentru definirea unor politici de masuri legislative sau de reglementare, necesare pentru asigurarea unui inalt grad de protectie a consumatorilor in privinta sigurantei alimentare. EFSA nu participa la luarea deciziilor de management al riscurilor la nivel european, dar asista structurile cu putere de decizie sa ia deciziile respective, prin oferirea de consultanta stiintifica adecvata.

Share on Facebook