ANSVSA: sanctiuni record, in industria agroalimentara, dupa controalele de Paste. Cate unitati au fost inchise si ce sanctiuni au fost acordate?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In perioada 21.03.2021 – 28.04.2021, echipe de inspectori ANSVSA au efectuat, la nivel national, controale oficiale privind modul in care sunt respectate conditiile sanitare veterinare in:

  • 11.334 de obiective din sectorul alimentar (carmangerii, macelarii, pescarii, unitati de alimentatie publica de tip pizzerii, cantine, unitati de catering, restaurante care livreaza hrana preparata consumatorilor finali in sistem de livrare la comanda, cofetarii, patiserii, hipermarketuri/supermarketuri, depozite alimentare, pensiuni turistice, piete agroalimentare, centre prelucrare lapte integrate in cadrul exploatatiei);
  • 3.180 de mijloace de transport destinate produselor alimentare si animalelor vii;
  • 89 de abatoare autorizate sanitar veterinar pentru sacrificare ovine la nivelul carora au fost sacrificate 154.080 de capete tineret ovin/caprin;
  • 43 de spatii amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor si iezilor la nivelul pietelor si fermelor in care au fost sacrificate 3.500 de capete tineret ovin/caprin;

In intervalul 21.03.- 28.04.2021, in Romania au fost sacrificati in total 157.580 de miei si iezi.

Deficientele constatate de inspectorii Autoritatii, in urma controalelor efectuate, au fost sanctionate prin aplicarea a 696 de sanctiuni contraventionale, care au insumat 3.026.905 de lei, emiterea a 8 ordonante privind suspendarea temporara a activitatii si a 37 de ordonante privind interzicerea desfasurarii activitatii unor unitati.

De asemenea, au fost aplicate masuri de retinere oficiala si au fost dirijate catre unitati de neutralizare 8.396 de kg de produse alimentare care nu respectau normele sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor, din care 1.350 de kg de carne de miel expusa la comercializare fara expertiza sanitara veterinara si 129.577 de oua.

Dintre neconformitatile constatate si sanctionate pot fi mentionate urmatoarele:

  • desfasurarea activitatilor in spatii/unitati neinregistrate sanitar veterinar;
  • deficiente referitoare la demonstrarea trasabilitatii produselor alimentare;
  • etichetare necorespunzatoare;
  • nerespectarea cerintelor generale de igiena;
  • lipsa implementarii corespunzatoare a programul de autocontrol;
  • lipsa monitorizarii temperaturii in depozit;
  • utilizarea unor mijloace de transport neautorizate pentru transportul alimentelor;
  • deficiente privind elaborarea si implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP;
  • deficiente structurale: vopsea exfoliata, gresie sparta, blat transare deteriorat;
  • comercializarea pestelui cu termen de valabilitate depasit;
  • carne de miel expusa la comercializare fara expertiza sanitara veterinara.

ANSVSA recomanda tuturor consumatorilor ca achizitionarea produselor alimentare sa fie facuta numai din unitati sau spatii aflate sub control sanitar veterinar, cu respectarea masurilor de distantare sociala privind prevenirea imbolnavirii cu virusului Covid-19.

Reamintim tuturor cetatenilor numarul de Call- Center al institutiei 0800.826.787, unde pot fi sesizate nereguli din domeniul sigurantei alimentelor, serviciu telefonic gratuit, apelabil din orice retea de telefonie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE