Ministerul Agriculturii, despre masurile prin care planuieste sa aduca muncitorii din diaspora in tara

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Pentru a asigura necesarul de forta de munca din sectorul agricol dar si a reinnoirii generatiilor de agricultori, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, sustine ca exista deja doua masuri care urmaresc sa realizeze acest lucru. Majorarea salariului net din agricultura la 3.000 de lei sau oferirea de teren in concesiune tinerilor fermieri par a fi modalitatatile prin care MADR isi doreste sa readuca fermierii din diaspora in tara.

In ceea ce priveste programul „Tanarul Fermier”, seful MADR a anuntat ca va beneficia de o alocare de 43 milioane de euro si ca va fi segmentat in 2 componente, astfel incat de jumatate din aceasta suma sa beneficieze muncitorii aflati in „Diaspora”.

„Domnilor, cei care au plecat din pacate in aceasta perioada, pleaca de ani de zile, ca urmare a contractelor pe care le au cu angajatorii de acolo. Multi dintre ei alungati de politica paguboasa a PSD-ului, din regiunile parjolite de baronii vostri. Ce programe ati gandit voi pentru romanii care au plecat sa munceasca in Europa? Ati alungat din tara peste 4 milioane de romani, in cei 22 de ani de guvernare, iar acum le propuneti sa cultive acasa sparanghel? Guvernul PNL are in lucru o strategie de aducere acasa a Diasporei ridicand salariul net, in sectorul agricol, la 3.000 de lei. Anul acesta, Programul “Tanarul Fermier” va aloca 43 milioane de euro si va avea doua componente, astfel incat 50% din aceasta suma, adica 20 milioane de euro, va fi destinata celor din Diaspora”, a spus ministrul Agriculturii.

Terenuri oferite in arenda pentru tinerii fermieri

Adrian Oros a adaugat ca, pentru prima data, beneficiarii acestui program vor primi si pana la 50 de hectare in arenda sau concesiune. “Nu le vom mai da prietenilor vostri pe redevente ridicole. Din iunie, vom implementa o schema de sprijin pentru cei care angajeaza muncitori zilieri sau sezonieri. Am adoptat Hotararea Guvernului nr. 356/2020 privind aprobarea Programului pentru stimularea angajarii tinerilor in sectoarele agricultura, acvacultura si industrie alimentara”, a mai spus Oros.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE