Vesti proaste pentru crescatorii de pasari. ANSVSA anunta noi potentiale restrictii, pe fondul gripei aviare

Facebook
Twitter

Dupa ce au fost inregistrate mai multe cazuri de gripa aviara, in mai multe exploatatii din tara, ANSVSA anunta ca este posibila o extindere a restrictiilor, in situatia in care mai multe focare vor fi inregistrate pe viitor.

„Reamintim ca, la propunerea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), in cadrul Centrului National pentru Situatii de Urgenta – Centrul National de Combatere a Bolilor (CNCB), a fost adoptata DECIZIA nr.1/ 07.05.2021, prin care se suspenda activitatile comerciale cu pasari vii, prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, precum si a oricaror altor activitati de intermediere in vederea comercializarii directe catre crescatorii de pasari din gospodariile populatiei, pe intreg teritoriul Romaniei pentru toate speciile de pasari comercializate pe o perioada de 30 de zile. Comercializarea va fi efectuata doar de catre fermele comerciale autorizate cu pasari a caror stare de sanatate este atestata.

Masurile au fost propuse de ANSVSA in baza prevederilor legale europene (inclusiv ale Regulamentului Delegat (UE) 2020/687, care permite autoritatii competente sa aplice, daca este necesar, “masuri suplimentare adaptate situatiei specifice pentru a preveni raspandirea acestui tip de boli la animalele neafectate sau la oameni”) si a celor nationale.

In urma verificarilor privind trasabilitatea pasarilor comercializate, provenind din exploatatia comerciala din localitatea Ungheni, au fost depistate 4 noi focare si suspiciuni de Influenta Aviara, dintre care unul in judetul Harghita si alte trei in judetul Mures, in gospodarii ale populatiei.

Din informatiile preliminare ale anchetei epidemiologice rezulta ca aceste noi focare au aparut din cauza comertului cu pasari realizat prin intermediari si magazine de vanzare a pasarilor vii.

De asemenea, s-a constatat ca intermediarul care a distribuit pasarile in exploatatia comerciala din judetul Mures, unde a fost confirmat primul focar, a mai distribuit pasari (cu status de sanatate incert) in mai multe judete, ceea ce reprezinta un mare risc de difuzare a bolii si aparitia de noi focare. In aceasta situatie, nedorita, se vor extinde restrictiile, care vor genera blocaje comerciale si pagube economice, cu afectarea grava a peste 1.500 de exploatatii comerciale, care detin 80% din efectivul de pasari al Romaniei.

Aceasta este motivatia, pe deplin justificata, pentru care aceasta activitate de comercializare a puilor de o zi, prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, precum si a oricaror altor activitati de intermediere, este suspendata pentru o perioada de 30 de zile, ca urmare a masurilor dispuse prin Decizia CNCB.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE