septembrie 17, 2021

ANSVSA

ANSVSA, controale ale comerciantilor din industria agroalimentara: amenzi de peste 1 milion de lei si masuri de retinere

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In perioada 21.03.2021 – 07.04.2021, echipe de inspectori ANSVSA au efectuat, la nivel national, controale oficiale privind modul in care sunt respectate conditiile sanitare veterinare in:

  • 4.056 de obiective din sectorul alimentar (carmangerii, macelarii, pescarii, unitati de alimentatie publica de tip pizzerii, cantine, unitati de catering, restaurante care livreaza hrana preparata consumatorilor finali in sistem de livrare la comanda, cofetarii, patiserii, hipermarketuri/supermarketuri, depozite alimentare, pensiuni turistice, piete agroalimentare, centre prelucrare lapte integrate in cadrul exploatatiei);
  • 1.404 mijloace de transport destinate produselor alimentare si animalelor vii;
  • 57 de abatoare autorizate sanitar veterinar pentru sacrificare ovine la nivelul carora au fost sacrificate 52.758 de capete tineret ovine/caprine;
  • 9 spatii amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor si iezilor la nivelul pietelor (1 Caras Severin, 1 Covasna, 5 Harghita, 1 Hunedoara, 1 Iasi), in care au fost sacrificate 545 de capete tineret ovine/caprine;

In intervalul 21.03.- 07.04.2021, in Romania au fost sacrificati in total 53.303 de miei si iezi.

Deficientele constatate de inspectorii Autoritatii, in urma controalelor efectuate, au fost sanctionate prin aplicarea a 269 de sanctiuni contraventionale, care au insumat 1.099.135 de lei, emiterea a 5 ordonante privind suspendarea temporara a activitatii si a 8 ordonante privind interzicerea desfasurarii activitatii unor unitati.

De asemenea, au fost aplicate masuri de retinere oficiala si au fost dirijate catre unitati de neutralizare 1.331 de kg de produse alimentare care nu respectau normele sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor.

Dintre neconformitatile constatate si sanctionate pot fi mentionate urmatoarele:

  • desfasurarea activitatilor in spatii/unitati neinregistrate sanitar veterinar;
  • deficiente referitoare la demonstrarea trasabilitatii produselor alimentare;
  • etichetare necorespunzatoare;
  • lipsa implementarii corespunzatoare a programul de autocontrol;
  • lipsa monitorizarii temperaturii in depozit;
  • utilizarea unor mijloace de transport neautorizate pentru transportul alimentelor;
  • deficiente privind elaborarea si implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP;

Controalele ANSVSA cu aceasta tematica sunt in desfasurare, urmand ca rezultatul final al acestor actiuni sa fie prezentat intr-o comunicare ulterioara.

ANSVSA recomanda tuturor consumatorilor ca achizitionarea produselor alimentare pentru Sarbatorile Pascale sa fie facuta numai din unitati sau spatii aflate sub control sanitar veterinar, cu respectarea masurilor de distantare sociala privind prevenirea imbolnavirii cu virusului Covid-19.

Reamintim tuturor cetatenilor numarul de Call- Center al institutiei 0800.826.787, unde pot fi sesizate nereguli din domeniul sigurantei alimentelor, serviciu telefonic gratuit, apelabil din orice retea de telefonie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE