ANSVSA: peste 7 tone de carne de vita de import, confiscata

Facebook
Twitter

Inspectorii sanitar-veterinari au confiscat peste 7 tone de carne de vita congelata, provenita din comertul intracomunitar si din import, in urma unui control, a anuntat ANSVSA.

Potrivit unui comunicat al ANSVSA, inspectorii au efectuat o actiune fulger de control la 29 depozite frigorifice autorizate pentru schimburi intracomunitare din judetele Giurgiu, Ilfov si Bucuresti.

Principalul aspect urmarit a fost depistarea unor posibile practici ilegale de congelare a carnii, pentru care producatorul a stabilit pe eticheta ca se comercializeaza refrigerata, congelare care, uneori, se realizeaza chiar aproape de finalul perioadei de valabilitate.

Citeste si: AFIR: noi oportunitati de informare pentru solicitantii de fonduri europene

Inspectorii ANSVSA sustin ca aceasta metoda, in contradictie cu legislatia, este utilizata pentru a prelungi perioada de valabilitate a produsului (se aplica o alta eticheta cu informatii referitoare la carnea congelata, cu un alt termen de valabilitate) si, deseori, pentru a ascunde modificarile organoleptice ale carnii.

Totodata, au fost verificate si conditiile de igiena, conformitatea documentelor insotitoare, termenul de valabilitate, mentinerea regimului termic de pastrare, asigurarea trasabilitatii, etichetarea si marcarea produselor.

Astfel, inspectorii ANSVSA au descoperit mai multe loturi de carne congelata de vita, provenite din comert intracomunitar, care fusesera importate in state membre UE din tari terte (Argentina, Uruguay, Brazilia, SUA) in stare refrigerata si congelate in depozite frigorifice din UE, cu schimbarea termenului de valabilitate dat de producator.

Principalele neconformitati constatate au fost dubla etichetare a produselor (pe langa eticheta producatorului s-a identificat si o alta eticheta aplicata dupa schimbarea starii termice a produsului prin congelare) si lipsa trasabilitatii produselor.

Pentru neregulile constatate au fost aplicate 20 de sanctiuni contraventionale, in valoare de 245.000 lei, fiind retinuta oficial cantitatea de 6.098 de kg carne de vita.

In acest context, ANSVSA a dispus extinderea controalelor oficiale cu aceasta tematica la nivel national.

Institutia mentioneaza ca practicile inselatoare sau frauduloase identificate in timpul controalelor oficiale sunt introduse in platforma AAC (Sistemul de Asistenta si Cooperare Administrativa), sistem folosit la nivelul Uniunii Europene pentru a face schimb de informatii cu privire la incalcarile transfrontaliere a normelor lantului alimentar.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE