Agrometeo: grad optim de aprovizionare cu apa la grau si la majoritatea cerealelor. Iata prognoza pentru urmatoarea saptamana

Facebook
Twitter

Aprovizionarea cu apa in cultura graului de toamna, pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in aproape toata tara, cu exceptia unor suprafete agricole din centrul Dobrogei si nord-vestul Banatului, unde izolat se vor semnala deficite moderate de umiditate in sol, respectiv o seceta pedologica moderata, arata prognoza de specialitate emisa de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) pentru perioada 15 – 21 ianuarie 2021.

In ceea ce priveste starea de vegetatie a culturilor agricole, pe ansamblu, la culturile de camp se va inregistra starea de repaus biologic, la nivelul intregii tari. De asemenea, pe fondul scaderii temperaturilor minime din aer sub limita biologica critica de rezistenta a plantelor (-10…-15…-20 grade Celsius), precum si pe terenurile fara strat protector de zapada sau cu strat superficial, se vor putea semnala vatamari ale aparatului foliar (ingalbenire, brunificare, degeraturi).

Sub aspect fenologic, culturile de orz si grau de toamna se vor afla la rasarire, formarea frunzei a treia si infratire (10-100%), pe aproape intreg teritoriul agricol. Rapita va parcurge dezvoltarea aparatului foliar (9-13 frunze), cu o stare de vegetatie a plantelor in general medie si buna, indeosebi in semanaturile efectuate in perioada optima. La speciile pomicole si viticole din majoritatea plantatiilor se va mentine stadiul de repaus vegetativ.

Pe ansamblu, lucrarile agricole specifice se vor desfasura cu dificultate, insa specialistii ANM recomanda verificarea sistematica a viabilitatii plantelor la culturile de toamna si a elementelor de rod la pomii fructiferi si vita-de-vie si administrarea ingrasamintelor minerale pe baza de fosfor si potasiu la speciile de toamna semanate in epoca optima, precum si a celor organice in vii si livezi.

Potrivit ANM, din punct de vedere termic, in perioada analizata va predomina o vreme mai rece decat in mod obisnuit, chiar deosebit de rece, in aproape toata tara. Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre -15 si 0 grade Celsius, mai scazute cu 1 – 8 grade in raport cu mediile climatologice, in majoritatea zonelor de cultura.

Astfel, temperatura maxima a aerului va oscila intre -10 si 4 grade Celsius, pe intreg teritoriul agricol, iar cea minima se va situa intre -20 si -4 grade Celsius, local producandu-se inghet la sol.

De asemenea, meteorologii prognozeaza precipitatii predominant sub forma de ninsoare, insotite de intensificari de scurta durata ale vantului. Totodata, in zonele joase si de lunca vor fi conditii de producere a cetii, asociata cu depunere de chiciura.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE