Agrometeo: vreme calda si grad bun de aprovizionare cu apa, la majoritatea culturilor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In urmatoarele zile, vremea va fi una calda, in majoritatea regiunilor tarii. Aprovizionarea cu apa in sol va fi una satisfacatoare, apropiata de optim si optima pe aproape intreaga suprafata agricola din tara, exceptie facand vestul Crisanei, nord-estul si nordul Moldovei, precum si nord-vestul Banatului, unde se vor inregistra deficite moderate de umiditate in sol, se arata in prognoza agrometeorologica ANM, valabila in intervalul 7-13 mai.

Caracteristici meteorologice

In acest interval va predomina o vreme in general normala sub aspect termic, in aproape toata tara. Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 7…22°C, in majoritatea regiunilor, limite apropiate de normele climatologice.

Temperatura maxima a aerului va oscila intre 13…28°C, la scara intregii tari. Temperatura minima a aerului se va incadra intre 0…15°C, in cea mai mare parte a zonelor de cultura, valori mai scazute fiind posibile in depresiunile din estul Transilvaniei.

Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm va inregistra valori cuprinse intre 10…22°C, limite favorabile desfasurarii proceselor de germinare, rasarire si infrunzire la culturile de primavara semanate pana in prezent.

Se prognozeaza ploi locale sub forma de aversa, insotite de descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului si caderi de grindina, iar izolat, cantitatile de apa pot fi semnificative din punct de vedere agricol, indeosebi in primele zile ale perioadei.

Caracteristici agrometeorologice

In cultura graului de toamna, rezerva de umiditate accesibila plantelor pe adancimea de sol 0-100 cm se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si local optime, in cea mai mare parte a zonelor de cultura. Seceta pedologica moderata si local puternica se va semnala pe suprafete agricole extinse din Moldova si Crisana, local in centrul, sudul si estul Transilvaniei, nordul si nord-vestul Banatului, centrul Dobrogei, izolat nord-estul Munteniei.

Aprovizionarea cu apa in stratul de sol 0-20 cm, in cultura de porumb, va prezenta valori satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in majoritatea regiunilor agricole. Local in vestul Crisanei, nord-estul si nordul Moldovei, precum si in nord-vestul Banatului, se vor inregistra deficite moderate de umiditate in sol.

Starea de vegetatie a culturilor agricole

Conditiile agrometeorologice mentionate vor fi in general optime desfasurarii proceselor de crestere si dezvoltare la toate culturile in cea mai mare parte a regiunilor, exceptand zonele depresionare nordice si centrale, unde izolat, ritmurile vegetative ale plantelor vor evolua usor mai lent, indeosebi in zilele cele mai reci.

De asemenea, pe fondul unei aprovizionari satisfacatoare cu apa a solului, se va mentine o stare de vegetatie buna la speciile infiintate in epoca optima si medie spre slaba la cele semanate tardiv, precum si pe arealele agricole cu deficite de apa in sol.

Sub aspect fenologic, la orzul si graul de toamna infiintate pana in prezent se vor semnala fazele de alungire a paiului (10-100%), „burduf” si inspicare (10-40%), la nivelul intregii tari. Rapita va parcurge alungirea tulpinii (80-100%), aparitia inflorescentelor (30-100%) si inflorirea (10-70%), local fiind posibil inceputul formarii silicvelor (10-15%), cu o stare de vegetatie pe ansamblu buna si medie.

Speciile de samburoase (cais, piersic, cires, visin si prun) isi vor continua legarea si cresterea rodului, precum si infrunzirea, iar semintoasele (mar, par) fazele de infrunzire, inflorire si inceputul formarii rodului, in majoritatea plantatiilor.

Vita-de-vie se va afla predominant la dezmugurire si infrunzire, iar soiurile timpurii de masa la cresterea lastarilor. Din punct de vedere fenologic, floarea-soarelui va inregistra germinarea, rasarirea si aparitia primei perechi de frunze (10-100%).

In toate regiunile agricole, porumbul va parcurge germinarea (40-100%), rasarirea (10-60%), precum si izolat dezvoltarea primelor frunze (10-30%). La sfecla de zahar din principalele bazine specializate vor predomina germinarea si rasarirea (10-80%). Cartoful pentru consum se va afla la incoltire si rasarire (10-70%), iar la soiurile timpurii, se va semnala formarea lastarilor.

In zilele fara precipitatii, conditiile agrometeorologice vor permite efectuarea lucrarilor agricole de sezon (semanat/plantat, fertilizari, erbicidari, tratamente fitosanitare, prasile mecanice-manuale, etc). • Definitivarea lucrarilor de semanat/plantat la culturile de primavara (floareasoarelui, porumb, cartof, sfecla de zahar);

Recomandari de specialitate

  • Verificarea si controlul semanaturilor de primavara in vederea determinarii capacitatii germinative;
  • Combaterea buruienilor, bolilor si daunatorilor in culturile de toamna;
  • Fertilizari faziale la cerealierele de toamna cu ingrasaminte foliare pe baza de microelemente;
  • Aplicarea de tratamente fitosanitare in plantatiile pomi-viticole.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE