Agrometeo: grad bun de aprovizionare cu apa in sol si vreme calda in urmatoarele zile

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Gradul de aprovizionare cu apa in sol la cultura graului de toamna va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime. De asemenea, in urmatoarea perioada, temperaturile sunt suficient de calde astfel incat plantele sa-si continue starea de vegetatie, se arata in prognoza agrometeorologica ANM, valabila in intervalul 2-7 aprilie.

Caracteristici meteorologice

Vremea mai calda de la inceputul perioadei va intra intr-un proces de racire, la nivelul intregului teritoriu agricol al tarii. Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 4…16°C in primele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1…4°C si 1…11°C in restul intervalului, mai scazute cu 1…4°C comparativ cu normele climatologice, in aproape toate zonele de cultura.

Temperatura maxima a aerului se va situa intre 5…22°C, in cea mai mare parte a tarii. Temperatura minima a aerului se va incadra intre -3…9°C in majoritatea regiunilor, fiind conditii de producere a brumei si inghetului superficial la sol, in special in depresiunile din estul Transilvaniei.

Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm va oscila intre 4…10°C, favorabila pregatirii patului germinativ si efectuarii insamantarilor de primavara din prima epoca (orzoaica, mazare, borceag, ovaz).

Sub aspect pluviometric, se prognozeaza ploi locale, izolat cu caracter de aversa, acestea fiind insotite de descarcari electrice, intensificari ale vantului si local, caderi de grindina, iar cantitatile de apa pot fi semnificative din punct de vedere agricol. Totodata, in nordul si centrul tarii vor fi posibile precipitatii mixte (ploaie, lapovita si ninsoare).

Caracteristici agrometeorologice

Aprovizionarea cu apa accesibila plantelor de grau de toamna pe profilul de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si local optime, in majoritatea zonelor de cultura. Local in vestul, centrul si nordul Moldovei, centrul, izolat sud-estul Dobrogei, centrul si estul Transilvaniei, nordul si nord-estul Munteniei, nord-vestul Banatului, se vor mentine deficite moderate de umiditate in sol. In stratul de sol 0-20 cm (ogor), rezerva de apa se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in cea mai mare parte a regiunilor agricole.

Deficite moderate de umiditate in sol se vor inregistra local in vestul tarii.

Starea de vegetatie a culturilor agricole

Pe fondul regimului hidro-termic din aer si sol favorabil, atat la culturile de toamna, cat si la speciile pomi-viticole, ritmurile vegetative vor evolua in general normal pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii, iar in zonele depresionare, procesele de crestere si dezvoltare ale plantelor se vor desfasura usor mai lent.

Cerealierele de toamna (orz si grau) vor parcurge formarea frunzei a treia si infratirea (20-100%), precum si inceputul alungirii paiului (10-30%), cu o stare de vegetatie in general buna si medie. In semanaturile tardive se va definitiva faza de rasarire (100%), continuandu-se de asemenea formarea frunzei a treia (10-100%).

La cultura de rapita va predomina infrunzirea (7-14 frunze) la nivelul intregului teritoriu, plantele prezentand o uniformitate si vigurozitate pe ansamblu medie si buna, iar in sudul, vestul si estul tarii se va inregistra alungirea tulpinii (10-20%).

In majoritatea plantatiilor pomicole, soiurile extratimpurii si timpurii de samburoase (cais, piersic, cires) se vor afla la inflorire, iar semintoasele (mar, par, gutui), la inmugurire si dezmugurire. Vita-de-vie din cea mai mare parte a podgoriilor va parcurge starea de repaus vegetativ, iar in sudul tarii se va semnala faza de „plans”.

La culturile de primavara din prima urgenta, predominante vor fi fazele incipiente de vegetatie (germinare si rasarire), iar la floarea-soarelui si porumb se vor putea efectua lucrarile de pregatire a patului germinativ.

Pe ansamblu, in zilele cu precipitatii, pregatirea patului germinativ, semanatul culturilor de primavara, taieri si tratamente in vii si livezi, fertilizari si erbicidari vor fi intrerupte temporar.

Recomandari de specialitate

  • Efectuarea rigolelor de scurgere pe terenurile cu un drenaj defectuos;
  • Continuarea semanatului culturilor din prima urgenta (orzoaica, mazare, borceag, lucerna);
  • Pregatirea patului germinativ in vederea efectuarii lucrarilor de semanat/plantat la culturile prasitoare (porumb, floarea-soarelui, sfecla de zahar, cartof); indeosebi pe suprafetele unde umiditatea solului permite realizarea unor lucrari de calitate;
  • Administrarea de ingrasaminte minerale complexe la speciile de toamna;
  • Efectuarea lucrarilor de combatere a buruienilor, bolilor si daunatorilor din culturile de camp;
  • Aplicarea tratamentelor fitosanitare in vii si livezi

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE