Agentie a UE: erbicidul glifosat nu provoaca cancer

Facebook
Twitter

Afirmatiile conform careia erbicidul glifosat, folosit pentru tratarea culturilor vegetale, ar cauza dezvoltarea cancerului sunt „nejustificate”, a declarat o comisie de experti din cadrul Agentiei Europene pentru Produse Chimice.

„Pe baza unei analize ample a dovezilor stiintifice, comitetul concluzioneaza din nou ca o clasificare a glifosatului drept cancerigen nu este justificata”, se arata intr-un aviz al Comitetului de evaluare a riscurilor al ECHA emis luni, scrie EURACTIV.com.

Informatia este parte a procesului actual al UE de evaluare a riscurilor pe care le prezinta glifosatul, unul dintre cele mai utilizate erbicide din UE, care este, in egala masura, si foarte controversat.

Acest proces de evaluare va sta la baza unei noi decizii a UE cu privire la reinnoirea aprobarii erbicidului, in contextul in care autorizarea expira la sfarsitul anului 2022.

Citeste si: Salariul minim pe economie in agricultura, 3.000 de lei, de la 1 iunie

O eventuala clasare a glifosatului drept cancerigen – adica un factor determinant al cancerului la om – este principala controversa legata de erbicid, atat intre partile interesate, cat si subiect de disputa intre comunitatea stiintifica si intre diferite agentii publice.

Agentia Internationala pentru Cercetare in Domeniul Cancerului (IARC) a Organizatiei Mondiale a Sanatatii a evaluat anterior substanta ca fiind „probabil cancerigena”, in timp ce Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO) a concluzionat ca este „putin probabil sa prezinte un risc cancerigen” pentru oameni atunci cand este consumata prin dieta lor obisnuita.

Prin cea mai recenta evaluare a sa, Comisia ECHA de evaluare a riscurilor confirma verdictul sau anterior, clasificand glifosatul ca nefiind cancerigen.

Cu toate acestea, a reafirmat ca poate provoca „leziuni oculare grave” si este, de asemenea, „toxic pentru viata acvatica cu efecte de lunga durata”.

Intr-o declaratie, Grupul pentru reinnoirea glifosatului – un grup de societati agrochimice care solicita impreuna reinnoirea autorizarii substantei – a salutat avizul comisiei si a declarat ca „isi mentine angajamentul de a respecta toate aspectele procesului de reglementare in curs al UE”.

Cu toate acestea, activistii pentru sanatate si mediu au fost nemultumiti de evaluare, spunand ca agentia nu a luat in considerare toate dovezile relevante.

Angeliki Lyssimachou, ofiter superior de politici stiintifice la HEAL, organizatia umbrela a asociatiilor de mediu si de sanatate din UE, a declarat ca ECHA a respins argumentele stiintifice privind legatura glifosatului cu cancerul prezentate „de experti independenti”.

Ea a spus ca nerecunoasterea potentialului cancerigen al glifosatului este o greseala si „ar trebui considerata un mare pas inapoi in lupta impotriva cancerului”.

Ban Glyphosate (interziceti glifosatul ), o coalitie de ONG-uri, a respins, de asemenea, cu fermitate concluzia comisiei ECHA.

„Inca o data, ECHA s-a bazat unilateral pe studiile si argumentele industriei”, a declarat oficialul organizatiei Peter Clausing, adaugand ca agentia a respins „un numar mare de dovezi justificative”.

Cu toate acestea, ECHA a insistat ca respectiva comisie „a luat in considerare un volum mare de date stiintifice si multe sute de observatii primite in timpul consultarilor”.

Dupa avizul comisiei ECHA, autoritatea UE pentru siguranta alimentara (EFSA) urmeaza sa isi prezinte evaluarea riscurilor.

Dar aceasta este asteptata abia in vara anului 2023, dupa ce agentia a anuntat recent o prelungire a procesului de evaluare din cauza unui feedback intens din partea partilor interesate.

In comparatie cu evaluarea ECHA, raportul EFSA urmeaza sa aiba un domeniu de aplicare mai larg, acoperind nu numai clasificarea riscurilor glifosatului ca substanta activa, ci si chestiuni mai ample legate de riscurile expunerii la erbicid pentru sanatate si mediu.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE