AFIR: aplicatie de telefon pentru promovarea produselor certificate. Cum functioneaza?

Facebook
Twitter

AFIR sustine producatorii romani si serviciile autentice, atestate la nivel national si european, prin intermediul CPAC – Catalogul Produselor si Activitatilor Certificate, aplicatie unica in Romania creata pentru telefonia mobila.

La momentul lansarii aplicatiei CPAC, in 2018, aceasta includea 230 de producatori si 753 de produse listate.

Pana in prezent numarul lor a crescut considerabil si acum sunt inscrisi in CPAC 957 de producatori si 2.883 de produse.

Cea mai mare crestere o reprezinta produsul montan, de la 36 in anul 2018, la 1.906 in acest moment.

De asemenea, au inregistrat cresteri si produsele traditionale (de la 592 la 656), produsele viticole atestate, cat si restul produselor atestate la nivelul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Citeste si: Sprijin pentru fermieri: cumpararea de terenuri si obtinerea independentei energetice

Aplicatia CPAC include modulul privind produsele atestate la nivel national (produse traditionale, montane, cu reteta consacrata), la nivel european (produse cu denumire de origine protejata – DOP sau cu indicatie geografica protejata – IGP) si modulul privind pensiunile agroturistice (pensiuni turistice, pensiuni agroturistice, puncte de informare turistica, centre de recreere).

Expertii IT din cadrul AFIR, care au creat aplicatia, lucreaza in acest moment la dezvoltarea CPAC. Astfel, in cursul acestui an, intr-o prima etapa de dezvoltare, aplicatia va fi completata cu modulul privind prezentarea mestesugarilor care au beneficiat de finantare nerambursabila prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), cu modulul privind prezentarea targurilor si a evenimentelor locale (conform informatiilor comunicate de Consiliile judetene), dar si cu o noua interfata care sa permita parcurgerea cat mai facila a tuturor informatiilor disponibile.

Reamintim ca aplicatia CPAC este dezvoltata integral in regim de voluntariat de catre expertii IT din cadrul AFIR si poate fi utilizata de toti cei interesati atat in sistemul de operare Android (descarcare din Google Play – CPAC: https://bit.ly/3ghKU6x), cat si in IOS (descarcare din App Store – CPAC Romania: https://apple.co/3ug5H2J). In aceasta aplicatie regasiti toti producatorii certificati la nivelul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si toate produsele alimentare romanesti atestate european si national, fiind o transpunere grafica si facila a Registrul National al Produselor Traditionale (RNPT) al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. De asemenea, aplicatia include beneficiarii PNDR care au primit finantare nerambursabila prin Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala pentru agroturism si activitati turistice in mediul rural.

Totodata, prin intermediul CPAC, utilizatorii pot verifica autenticitatea produselor si consulta detaliile referitoare la producator si la retetele utilizate, cu ajutorul functiei de scanare a codurilor QR aplicate de producatori in punctele de desfacere a produselor omologate.

Aplicatia CPAC afiseaza cu ajutorul Google Maps toti producatorii de pe teritoriul Romaniei care detin certificate de calitate, cu ajutorul indicatorilor sortati pe culori, in functie de tipul de produse realizate. In acest fel, CPAC permite accesarea detaliilor legate de produs apasand direct pe semnul de pe harta, indicarea drumului catre producator, aflarea datelor de contact ale producatorilor, cat si afisarea tuturor produsele realizate de producator.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE