Adrian Chesnoiu, noi afirmatii despre fondurile europene pentru sistemele de irigatii

Facebook
Twitter

Agricultura este o activitate economica cu foarte multi factori de risc, iar investitiile in sistemele de irigatii ar trebui sa fie incluse in renegocierea avuta cu Comisia Europeana, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

„Agricultura este o activitate economica cu foarte multi factori de risc prezenti in obtinerea rezultatelor pe care fiecare fermier si le doreste.

Asta pentru faptul ca fermierii isi insamanteaza culturile in toamna unui an si le recolteaza abia in vara urmatoare, o perioada foarte lunga de timp, in care se manifesta foarte multi factori de risc.

Partea de sud, partea de sud-est, partea de est chiar, sunt supuse unui proces continuu de desertificare, de saracire a solului.

Cred ca este extrem de important ca masurile pe care le vom lua in viitor sa schimbe aceasta directie, sa putem sa modificam la 180 de grade situatia in care ne aflam astazi.

Sunt componente ale unor mijloace prin care se pot combate efectele schimbarilor climatice si ma refer aici la sistemul de irigatii pe care il avem la nivel national si era prezent pe o suprafata de aproximativ 1,3 milioane de hectare.

Citeste si: Vesti bune pentru cultivatorii de cartofi. 15 milioane de euro, acordate de Guvern

In ultimele sase luni, cel putin de cand am preluat Ministerul Agriculturii, pentru mine reabilitarea sistemului national de irigatii este o prioritate.

Pe langa sistemul principal si sistemul secundar, carora le-am acordat o atentie sporita, am venit cu o noua abordare in directia noastra de a lupta cu lipsa apei pentru plante, cu sistemul de irigatii care sa conduca la biodiversitate si la schimbarea mediului in care se se desfasoara activitatea agricola”, a spus Chesnoiu.

Oficialul a mentionat faptul ca Programul national de reabilitare a sistemului de irigatii principal a fost prelungit si beneficiaza de o alocare de 1,5 miliarde de euro, de la 1,1 miliarde, anterior.

„Am marit perioada de implementare a programului, sa facem posibila posibila implementarea proiectelor pe care le avem in momentul de fata la nivelul Ministerului Agriculturii si ANIF.

Mai mult decat atat, in Planul National Strategic viitor, alocam 500 de milioane de euro pentru reabilitarea sistemului secundar de irigatii, pe de o parte, iar din acestia 100 de milioane sunt destinati sistemelor locale, microsistemelor locale de irigatii, la nivelul fermei”, a subliniat ministrul de resort.

Potrivit demnitarului, este nevoie la renegocierea PNRR pe care Romania o va avea cu Comisia Europeana, investitiile in irigatii sa fie luate in considerare.

„Mi-as dori, ca ministru al Agriculturii, ca la renegocierea pe care o vom avea cu Comisia Europeana, irigatiile si investitiile in irigatii, ca o componenta de combatere a efectelor schimbarilor climatice, pe de o parte, sa fie o componenta care sa vizeze aceasta modificare.

Avem nevoie de investitii in sistemul national de irigatii, dar nu oprindu-ne aici.

Trebuie sa facem investitii si in sistemele de desecare.

Vedem ca aceste efecte ale schimbarilor climatice ne-au adus in ultima perioada situatii in care avem cantitati abundente si caderi abundente de apa pe perioade scurte de timp si acolo intra in intra in functiune sistemul national de desecare.

De cealalta parte, avem nevoie de investitii in stimulare a precipitatiilor si in sistemele de combatere a grindinei.

Este un sistem care s-a pus la punct in Romania incepand cu anul 2020. In prezent avem 94 de puncte de lansare pentru combaterea grindinei si exista in lucru alte 12 puncte, astfel incat sa ajungem la finalul anului 2022 cu o suprafata acoperita de 2,2 milioane de hectare si 106 puncte de lansare a rachetelor de combatere a grindinei”, a afirmat Adrian Chesnoiu.

Reprezentanti ai autoritatilor, asociatiilor si companiilor din domeniul mediului vor fi prezenti, vineri, la conferinta „Schimbarile climatice, prioritate zero la nivel european. Ce face Romania?”, organizata cu ocazia Zilei Mondiale pentru Combaterea Desertificarii.

Marcarea in fiecare an, la data de 17 iunie, a Zilei mondiale pentru combaterea desertificarii si a secetei a fost hotarata de Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), in anul 1994.

Tema Zilei Mondiale pentru Combaterea Desertificarii si a Secetei din acest an, „Rising up from drought together”, subliniaza necesitatea unei actiuni timpurii pentru a evita consecintele dezastruoase pentru umanitate si ecosistemele planetare.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE