Achim Irimescu: Vom acorda ajutoare importante pentru producatorii de porci

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, anunta ca in perioada urmatoare crescatorii romani de suine vor beneficia de ajutoare financiare importante, atat din fondurile europene, precum si din bugetul national, in contextul unei piete afectate de embargoul rusesc. Mai mult decat atat, seful MADR sustine ca autoritatile romane „sunt in linie dreapta pentru a deschide piata americana pentru porcul romanesc”.

„Piata romaneasca este supusa unei presiuni foarte mari, dupa ce a fost instaurat embargoul rus, precum si dupa ce s-a inregistrat un recul in ceea ce priveste consumul din partea Chinei. Multi producatori de suine sunt in faliment. Vom da insa ajutoare importante din bani europeni si bani nationali in perioada urmatoare. Deja avem o Hotarare de Guvern pe circuit. Urmeaza a doua. Cu toate acestea, noi am facut un efort foarte mare de a debloca exporturilor pe piata europeana. (…) Chiar daca porcul romanesc nu va da navala sa spunem pe piata europeana, acesta deblocare a exportului e foarte important din alt punct de vedere. Toate tarile terte care sunt interesate sa importe se intereseaza in primul rand sa vada ce regim ai in Uniunea Europeana. Daca esti liber sa exporti in UE, atunci ai sanse foarte mari sa realizezi exporturi si cu tarile terte”, a declarat Achim Irimescu, la Realitatea TV.

Recent, MADR a publicat de curand pe propriul site un proiect de Hotarare de Guvern privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru achizitionarea de catre producatorii agricoli de animale de reproductie din rase pure si/sau hibride din specia porcine”.

De asemenea, ministrul Agriculturii a anuntat ca in urma discutiilor purtate cu autoritatile americane ar putea fi deschisa piata americana si pentru Romania. „Am fost cu premierul Ciolos la sfarsitul lunii mai in Statele Unite si am discutat cu secrteatul de stat american in Agricultura din USA. Suntem in linie dreapta de a deschide piata americana pentru porcul romanesc”, a mai spus Irimescu.

Romania va putea exporta porci vii in spatiul comunitar, precum si in tarile terte, dupa ce Comisia Europeana a decis recent scoaterea tarii noastre din Anexa 2 de la directiva 2013/764/CE, care nu permitea punerea pe piata europeana a suinelor vii.

Comertul cu porci si carne de porc si produse din carne de porc provenite de la firmele romanesti au fost interzise pe piata UE in 2003, sub motivul ca Romania vaccina porcii impotriva pestei porcine clasice. Patru ani mai tarziu, Comisia a decis sa extinda aceasta interdictie pentru Romania. Nu au existat cazuri de pesta porcina din anul 2007.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE