Achim Irimescu: Suplimentam cu 150 milioane euro submasura 4.1. Vom avea o noua licitatie de proiecte in acest an

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Submasura 4.1 – „Investitii in exploatatii agricole” va beneficia in acest an de o noua licitatie de proiecte, fondurile europene urmand sa fie suplimentate cu 150 de milioane de euro, a anuntat de curand ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

„Una dintre cele mai accesate masuri este fara indoiala 4.1 – „Investitii in exploatatii agricole”. Am dat dispozitie sa suplimentam fondurile in acest an. Vom face o noua licitatie de proiecte, de 150 milioane de euro – 75 milioane zootehnie si 75 milioane vegetal. E prima data cand Ministerul Agriculturii revine la normalitate prin introducerea acestui echilibru esential. Discrepanta mare intre cele doua sectoare ne este foarte daunatoare. Productia vegetala ma face sa export grau cu 150 euro tona, iar cea zootehnica, din cauza ca e slab dezvoltata, ma face sa am multe importuri, mai ales la carnea de porc de exemplu. De aceea este esential sa investim egal in cele doua sectoare. Vom deschide cat de curand noua sesiune de proiecte, este insa nevoie de modificarea unei Hotarari de Guvern in acest sens”, a declarat Achim Irimescu, in cadrul emisiunii interactive „De vorba cu ministrul tau”, realizata de Ministerul pentru Consultare Publica si Dialog Civic.

Potrivit datelor AFIR, anul acesta fermierii romani au depus 1.385 de proiecte in cadrul submasurii 4.1 „Investitii in exploatatii agricole”, valoarea totala a acestora fiind de 575 de milioane de euro. In prezent, 406 proiecte au fost selectate pentru finantare, acestea avand o valoare publica totala de 149 de milioane de euro. Numarul proiectelor finalizate pentru aceasta submasura este 128 (28 milioane de euro), numarul proiectelor contractate fiind 374, cu o valoare totala de 122 milioane de euro.

Scopul investitiilor sprijinite in cadrul acestei submasuri este sprijinirea investitiilor pentru cresterea competitivitatii exploatatilor agricole prin dotarea cu utilaje si echipamente performante in raport cu structura agricola actuala, precum si investitiile pentru modernizarea fermei (in special cele de dimensiuni medii si asocieri de ferme mici si medii) si imbunatatirea calitatii activelor fixe.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE