Achim Irimescu, despre cazul Lactate Bradet: Sper ca nu a fost afectat grav un producator, dar poate am salvat astfel viata unor copii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a explicat miercuri de ce a decis sa faca public numele producatorului din Arges, Lactate Bradet, dupa ce analizele preliminare ale ANSVSA au indicat prezenta bacteriei E.coli in produsele lactate ale firmei.

“Referitor la situația rezultată în urma depistării lotului de brânză contaminată cu e-coli, precizez următoarele: Am dat informația în mod absolut transparent. De fapt, ceea ce mi se impută acum este prea marea transparență de care am dat dovada. Poate am greșit, poate nu. Pe de altă parte, informația era deja cunoscută în mass media, jurnașiștii necerându-mi decât confirmarea ei. Alte persoane avuseseră deja grijă să o dea, “pe surse” cum se spune, înainte. Eu o să vă spun cum se vede situația de la mine și de ce am decis să fiu atât de transparent”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

“În primul rand, cred că se face o confuzie imensă între valori. Nu cred că putem pune în balanță viața unor copii cu orice altceva. Nu cred că este un mod corect și moral a vedea astfel lucrurile. Desigur, nu există dovada legăturii dintre brânza incriminată și cazurile respective, fiind de datoria Ministerului Sănătății să ducă la capăt ancheta. Însă, din informațiile pe care le aveam când am ieșit public, rezulta că lotul de brânză de 25 kg de la fabrica respectivă, NU A MAI FOST REGĂSITĂ NICI LA PRODUCĂTOR, NICI LA UNITĂȚILE DE COMERCIALIZARE. Ce înseamnă lucrul acesta? Înseamnă că acea cantitate de brânză SE AFLA ÎN FRIGIDERUL OAMENILOR! Chiar în momentul în care eu făceam declarația, această brânză infestată cu e-coli putea face alte victime! Iar oamenii aceia NU ȘTIAU CE AU ÎN FRIGIDER ȘI CE PUTEAU SĂ LE DEA COPIILOR! Sper că nu a fost afectat grav un producător, DAR POATE AM SALVAT ASTFEL VIATA UNOR COPII, și asta moral îmi dă liniște. În cazul în care ar fi fost afectați alți copii, mi s-ar fi reproșat că am știut numele producătorului și l-am tăinuit”, a mai notat Achim Irimescu pe pagina sa de Facebook.

Patronul fabricii de Lactate Bradet, Marius Badea, a acceptat sa faca pentru StiriAgricole.ro, o serie de declaratii cu privire la analizele preliminare ale ANSVSA care au indicat prezenta bacteriei E.coli in produsele lactate ale firmei.

„Eu nu pot intelege de ce s-au facut corelatii intre cazul bebelusilor si fabrica pe care eu o administrez, avand in vedere ca nu exista pana in acest moment niste rezultate finale. Lotul a fost produs la data de 2 februarie, iar pe 22 februarie acesta a fost livrat. Cazurile cu bebelusii sunt din ianuarie. Eu, personal, consider ca nu este nicio problema la noi la fabrica. Astazi, la cererea presei, dupa conferinta am fost la fabrica si le-am aratat tuturor celor interesati ca nu este nicio problema. Riscurile de infectare sunt impinse catre zero. Chiar nu putem sa controlam mai mult decat controlam acum. Eu cred ca am fsot transparent si am incercat sa explic ca nu cred ca este de la noi. Cei de la ANSVSA au mai luat niste probe de la alte produse. Asteptam analiza finala pentru a vedea daca tulpina de E.coli este aceeasi cu cea care i-a ucis pe bebelusi”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Marius Badea, patronul fabricii de Lactate Bradet.

Marius Badea a precizat de asemenea ca personalul respecta toate normele de igiena in vigoare, fiecare om avand manusi atunci cand atinge obictele din fabrica.

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a anutat recent va definitiva in zilele urmatoare rezultatele pe toate probele recoltate din alimente, in cazul de la Arges, dar se va indrepta cu verificarile la mai multi furnizorii de lapte.

Nota: Cuvintele scrise cu majuscula apartin redactarii originale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE