Achim Irimescu anunta cand vor fi demarate platile in zootehnie

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a anuntat la protestul fermierilor ca din aceasta saptamana vor fi demarate platile in zootehnie, un moment asteptat de numerosi crescatori de animale din toata tara. StiriAgricole.ro v-a informat inca din 5 iunie ca un termen realist privind plata subventiilor pentru zootehnie este 10 sau chiar 13 iunie.

„Speram ca in aceasta saptamana sa incepem plata pentru crescatorii de animale. Cei care primesc fonduri pentru animale, vestea buna este ca vor fi sume foarte mari. De exemplu, pot sa depaseasca o mie de euro la vaca de carne, pot sa depaseasca 800 de euro la vaca de lapte. De saptamana viitoare incepe si la ovine. Subventia totala este de zece euro pe cap de oaie, la ovine. Nu sunt foarte multumit. Raportul intre bovine si ovine e 1 la 6 si ar trebui sa regasim si la subventie o suma mai buna”, a declarat Achim Irimescu, la protestul fermierilor de saptamana trecuta.

Potrivit informatiilor obtinute de StiriAgricole.ro, ar exista peste 200.000 de dosare de cereri pe zootehnie, numai pentru bovine, ne-a declarat Claudiu Franc, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania.

Ca o parere strict personala, va pot spune ca platile nu vor putea sa fie demarate de data de 9-10 iunie. Spun asta, pe baza unui calcul foarte simplu. Daca pe 2-3 iunie APIA reuseste sa stabileasca efectivul eligibil, dupa aceea trebuie intocmit Ordinul de ministru pentru stabilirea cuantumului. Ulterior, APIA trebuie sa autorizeze dosarele fermierilor individual la plata, apoi sa emita decizii de plata, iar dupa aceea putem sa vorbim de bani care intra efectiv in cont. Toate acest lucruri dureaza minim o saptamana”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Dumitru Grigoreanu, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Bovine de Carne din Romania.

Conform Hotararii de Guvern, plafonul ajutoarelor nationale tranzitorii pentru speciile bovine si ovine/caprine, care se acorda pentru anul de plata 2015, este in limita sumei de 203.152.561 euro, respectiv 897.446,7 mii lei, si se distribuie astfel:

  • 27,78 milioane euro pentru schema decuplata de productie in sectorul lapte, specia bovine;
  • 116,77 milioane euro pentru schema decuplata de productie in sectorul carne, specia bovine;
  • 58,59 milioane euro pentru schema cuplata de productie, speciile ovine/caprine

Platile pentru ajutoarele nationale tranzitorii in sectorul zootehnic se acorda fermierilor din sectoarele care au beneficiat de plati nationale directe complementare in anul 2013.

De asemenea, Guvernul a aprobat plafonul maxim de 113,35 milioane euro, care se acorda pentru anul de plata 2015, pentru schemele de sprijin cuplat in sectorul zootehnic, crescatorilor de animale din speciile bovine, ovine, caprine, viermi de matase. Suma se repartizeaza astfel:

  • 1,33 milioane euro pentru specia bovine, categoria bivolite de lapte;
  • 24,5 milioane euro pentru speciile ovine/caprine;
  • 10,5 milioane euro pentru specia bovine, categoria taurine din rase si metisii acestora;
  • 76,99 milioane euro pentru specia bovine, categoria vaci de lapte;
  • 27.000 euro pentru specia viermi de matase.

Platile pentru schemele de ajutoare nationale tranzitorii si sprijin cuplat in sectorul zootehnic se fac in lei, la cursul de schimb de 4,4176 lei pentru un euro, stabilit de catre Banca Centrala Europeana in data de 30 septembrie 2015.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE