5 metode eficiente prin care putem reduce eroziunea solului

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In prezent, Romania pierde anual peste 100 de milioane de tone de sol fertil, din cauza fenomenului numit eroziunea solului. Cele mai afectate sunt terenurile in panta,unde nu exista vegetatie.

Ca si tipuri de teren, cele mai predispuse eroziunii sunt zonele de nisipuri si campie, precum cele intalnite in Oltenia, unde exista 400.000 de hectare de terenuri aflate in pericol de a-si pierde utilitatea agricola, din cauza eroziunii.

Ce este eroziunea solului?

Eroziunea solului este degradarea constanta si treptata a solului, din cauza unor elemente naturale cum ar fi vantul si ploaia.

In urma unei ploi torentiale, scurgerile din sol blocheaza anumite canale importante si expun solul la degradare.

Eroziunea solului afecteaza mai mult decat propriile parcele si poate provoca probleme pentru intreaga zona. Daca proprietarii de terenuri situate pe versantul unui deal sau in panta nu iau masuri pentru a-si proteja solul de eroziune, efectele se vor resimti in intreaga zona.

Iata care sunt efectele:

O pierdere de nutrienti generata de ploi torentiale

O crestere a inundatiilor din cauza canalelor infundate, care nu mai permit efectuarea circuitului apei.

Acumulare de namol in partea inferioara a cailor de acces

Pamantul afanat si noroiul blocheaza raurile

Exista cateva modalitati de a opri eroziunea solului. Unele sunt rudimentare, altele moderne, iar metoda aleasa depinde de tipul proprietatii dumneavoastra.

Topografia terenului dvs. determina ce metoda veti folosi pentru a opri eroziunea. Iata cativa factori care merita luati in considerare:

Inclinatia: Daca panta are o inclinatie mai mica de 33%, puteti folosi mulci pentru a va mentine solul in siguranta si pentru a proteja solul de degradare.

Citeste si: 8 plante medicinale pe care le poti planta in gradina ta

Tipul solului: Solul vegetal de pe proprietatea dumneavoastra are un strat subtire, asezat, in cea mai mare parte, deasupra rocilor? Sau este relativ adanc, pe un strat gros de subsol? Stabilirea acestui lucru este important pentru a intelege daca vegetatia de acoperire are capacitatea de a prinde radacini si de a prospera.

Retineti ca solurile nisipoase sunt mai predispuse sa piarda nutrientii decat solurile cu argila, deoarece particulele din solurile nisipoase sunt mai libere.

Drenaj: Pentru a masura drenajul unui sol aflat in panta, puteti sapa o groapa si sa o umpleti cu apa, apoi sa o verificati peste o ora sau doua. Daca nu mai ramane apa, drenajul natural este bun. Daca apa sta acolo timp de doua sau mai multe zile, inseamna ca dedesubt aveti stanca, nu sol, si s-ar putea ajunge la mai multa eroziune.

Zone fara vegetatie pe sol: prezenta unor zone de pe parcela in care vegetatia nu se dezvolta, va poate spune o varietate de lucruri despre calitatea solului dvs. De exemplu, este posibil ca plantatia sa fie prea fertilizata, insa prost irigata. Aceste zone lipsite de vegetatie ar putea fi, de asemenea, un semn al rocii de baza chiar sub sol.

Soare sau umbra: daca veti folosi vegetatie de acoperire pentru a proteja solul, veti dori sa va asigurati ca plantarile vor prospera fie la soare, fie la umbra.

Cinci moduri de a opri eroziunea unui sol aflat in panta

Eroziunea are doua forme: degradarea, care este o eroziune treptata a calitatii solului, si pierderea de particule de sol. Daca parcela dvs. este expusa mult la soare, evaporarea apei ii poate degrada rapid calitatea solului. Pentru a va proteja impotriva acestor erodari lente, dar sigure, puteti utiliza o combinatie a acestor cinci tehnici.

1) Terasati terenul

Prevenirea eroziunii solului situat pe versantul unui deal este o provocare mare. Unghiul de inclinare al pantei il face predispus la o rata mai rapida de alunecare si eroziune.

O solutie compacta si eleganta pentru prevenirea acestui fenomen este sa va terasati dealul. Folosind materiale gasite in jurul casei sau naturale, puteti infiinta o serie de „terase” care vor actiona ca platouri.

Acest lucru impiedica scurgerea apei direct la baza pantei. Puteti utiliza apoi aceste terase sau platouri stivuite pentru a planta culturi de acoperire si seminte, menite sa compacteze solul si sa contribuie la continutul sau de nutrienti. Radacinile de la plantari, cum ar fi fructele perene, copacii, tufele de fructe si ierburile sunt ideale pentru terase. Ele vor acapara solul si ii vor da greutatea necesara pentru a-l fixa.

Ele vor contribui, de asemenea, cu azot, substanta necesara unui sol sanatos si de inalta calitate. Partea cea mai buna este ca puteti folosi materie organica pentru a terasa terenul. Bustenii sau tarusii de lemn sunt doar cateva exemple ale materialelor simple, dar durabile, de care va avea nevoie noua ta gradina.

2) Plantati strategic, pentru a preveni eroziunea solului

Pentru a opri eroziunea unui teren in panta, cea mai simpla solutie este plantarea strategica.

Cu alegerea corecta a plantarilor, puteti reduce semnificativ scurgerile.

Culturile de acoperire sunt extrem de eficiente in:

Protejarea de vant si imbunatatirea infiltratiei de apa

Crearea canalelor pentru scurgerea apei

Copacii si tufisurile sunt deosebit de utile, deoarece radacinile lor vor intra in adancime, in timp ce frunzele vor diminua impactul ploilor abundente si vor proteja solul de dedesubt.

Doar asigurati-va ca plantarile alese sunt potrivite pentru zona dvs. de crestere. De asemenea, puteti alege culturi de acoperire precum: ierburi, leguminoase si alte specii de foioase pentru a va proteja solul. Aceste plantari se inmultesc rapid.

Ele vor fi, de asemenea, suficient de consistente pentru a rezista ploii fara a avea nevoie de taiere si ingrijire constanta.

3) Utilizati saci de nisip pentru a construi diguri prin care sa se previna eroziunea solului

Cu toate ca nu putem lupta cu natura, exista suficiente metode prin care sa-i amelioram efectele negative. Construirea unor diguri cu ajutorul sacilor de nisip este una dintre aceste metode. Acestia pot fi stivuiti pe trepte, in desfasurarea solului aflat in panta. Solutia este temporara, deoarece deviaza fluxul de apa, dar nu etanseaza, neaparat, apa de pe proprietatea dvs. Este o masura suplimentara excelenta de utilizat, mai ales daca proprietatea dvs. in panta este doar o parte dintr-un spatiu mai mare

4) Construiti pereti de sustinere

La fel ca terasarea, peretii de sustinere sunt o solutie estetica si functionala, chiar daca sunt putin mai high-tech. Peretii de sustinere va permit sa creati „zone” pentru proprietatea dumneavoastra in panta.

5) Utilizati geotextile sau paturi de control, pentru a combate eroziunea solului

Cand va examinati proprietatea, este posibil sa descoperiti ca exista un strat gros de roca dedesubt, adica un sol care nu suporta vegetatia (inca).

In acest caz, parcela cu sol insuficient trebuie sustinuta cateva sezoane inainte ca ceva sa creasca pe panta dvs.

Atunci intra in utilizare geotextilele si paturile de control al eroziunii. Dupa cum indica si numele, paturile de control al eroziunii acopera suprafete largi de sol pe un deal abrupt.

Unele dintre aceste paturi sunt materiale sintetice cunoscute sub numele de „geotextile”. Altele sunt plase simple, dar puternice, realizate din material organic precum nuca de cocos. Sunt biodegradabile si va protejeaza solul de eroziune. Daca alegeti sa faceti plantari intr-un anumit sezon, acestea vor permite semintelor sa respire, sa prinda radacini si sa infloreasca. In timp, pe masura ce se descompun, geotextilele se vor adauga la continutul de nutrienti al solului!

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE