40.000 de euro, fonduri europene nerambursabile pentru apicultura

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

La nivelul Grupului Acțiune Locală (GAL) Someș Transilvan, Dorina-Angela Sturz a implementat proiectul „Instalarea tinerei fermiere Sturz Dorina-Angela ca șef de exploatație în fermă mixtă, comuna Bonțida, județul Cluj”, finanțat în cadrul Măsurii 112, din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR).

Proiectul, implementat cu fonduri europene nerambursabile, a fost depus în cadrul sesiunii lansate de GAL Someș Transilvan, în perioada 10 mai 2013-21 iunie 2013. Beneficiara proiectului deține în cadrul exploatației agricole 182 de familii de albine și un teren utilizat ca vatră a stupinei, în comuna Bonțida, potrivit informațiilor publicate de Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală (RNDR).

Obiectivele constau în creșterea dimensiunii economice a exploatației apicole prin achiziționarea a 1,35 ha cu livezi de pomi fructiferi și a 0,65 ha de teren arabil, care va fi cultivat cu legume proaspete. Prin realizarea acestor obiective, se estimează creșterea dimensiunii economice a exploatației, comparativ cu anul 0, cu 4,139 UDE în anul 2 al implementării proiectului.

Valoarea totală a proiectului implementat cu fonduri europene nerambursabile este de 40.000 de euro, sprijinul primit prin GAL Someș Transilvan fiind de 100%. Dintre activitățile vizate, au fost realizate achizițiile de teren, urmând ca acestea să fie trecute în proprietatea beneficiarei.

Ca impact la nivel local și regional, proiectul contribuie la încurajarea activităților agricole desfășurate de tineri, la diversificarea producției și creșterea locurilor de muncă în sectorul agricol, fiind create două locuri de muncă prin acest proiect finanțat cu fonduri europene nerambursabile.

Prin noul PNDR 2014-2020, tinerii fermieri vor putea accesa fonduri europene nerambursabile în valoare de până la 50.000 de euro, pentru a începe o afacere la țară.  Prin sub-măsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, din noul Program Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, se va sprijini stabilirea pentru prima dată a tinerilor fermieri ca şefi sau conducători unici ai unei exploataţii agricole.

În procesul de instalare, tânărul fermier trebuie să aibă în vedere următorii paşi:

  • Înregistrarea tânărului fermier ca microîntreprindere sau întreprindere mică cu maximum 24 de luni înaintea depunerii cererii de finanţare;
  • Elaborarea unui plan de afaceri pentru înfiinţarea unei exploataţii agricole care va demonstra că exploataţia va atinge o dimensiune economică de cel puţin 12 000 S.O., pe care tânărul fermier urmează să se instaleze;
  • Depunerea cererii de finanţare împreună cu planul de afaceri, documente doveditoare privind baza materială cu bunuri imobile deţinute la momentul depunerii cererii de finanţare şi angajamentul ca în termen de maximum 9 luni de la momentul deciziei de finanţare va demara implementarea planului de afaceri;
  • Îndeplinirea în maxim trei ani a obiectivelor propuse în planul de afaceri, inclusiv atingerea dimensiunii economice (SO) propuse, reprezentând momentul instalării tânărului fermier.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE