110 de milioane de euro pentru PNDR

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) şi Banca Europeană pentru Investiţii (BEI) au semnat un contract de finanţare în valoare de 110 milioane de euro, în vederea acoperirii contribuţiei de la bugetul de stat la Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), implementat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Împrumutul contractat de la BEI va contribui semnificativ la reducerea presiunilor pe bugetul de stat pentru asigurarea cofinanţarii măsurilor din PNDR pentru perioada iulie 2013 – decembrie 2015 şi la creşterea gradului de absorbţie în cadrul acestui program, prin acoperirea unei porţiuni importante din contribuţia naţională pentru schemele selectate. Astfel, vor fi eligibile la finanţare elementele componente ale unui număr de 9 măsuri selectate în cadrul Axelor 1, 2 şi 3, precum şi Axa 5 Asistenţa Tehnică din PNDR, pentru plăţi efectuate în intervalul iulie 2013-decembrie 2015.

„Împrumutul în valoare de 110 milioane de euro reprezintă o sursă avantajoasă de finanţare a deficitului bugetului de stat pe termen lung, cu o maturitate de până la 15 ani, cu până la 5 ani graţie şi la costuri reduse, BEI fiind instituţie financiară a Uniunii Europene cu rating AAA”, se arată într-un comunicat remis de MFP.

Contractul de finanţare a fost semnat pe 24 decembrie, la sediul Ministerului Finanţelor Publice, de vicepremierul şi ministru al Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu, şi ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, iar din partea BEI de şeful biroului BEI din România, Flavio Schiavo Campo de Gregorio, şi de consilierul juridic Stella Renita.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE