România, împreună cu alte 14 state europene, trebuie să returneze Comisiei Europene suma de 335 milioane de euro. Cele mai mari mari sume cheltuite necorespunzător, în cadrul proiectelor derulate cu fonduri europene pentru agricultură, au fost înregistrate în cazul Franțeia, Greciei și Olandei.

„În cadrul procedurii de verificare și închidere a conturilor, Comisia Europeană revendică o sumă totală de 335 de milioane euro, reprezentând fonduri din cadrul politicii agricole a UE, cheltuite în mod incorect de statele membre”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

O parte din această sumă a fost deja recuperată de la statele membre, astfel că suma de recuperat este de aproximativ 304 de milioane euro. Fondurile trebuie returnate deoarece nu au fost respectate reglementările UE sau pentru că procedurile de control al cheltuielilor agricole au fost necorespunzătoare. Statele membre sunt responsabile cu efectuarea plăților și cu verificarea cheltuielilor făcute în cadrul politicii agricole comune (PAC), iar Comisia are obligația de a se asigura că statele membre au utilizat fondurile în mod corect.

Cele 15 state member care au de dat bani înapoi Comisiei sunt: Austria, Belgia,  Cehia, Germania, Spania, Finlanda, Franța, Grecia, Ungaria, Irlanda, Luxemburg, Letonia, Olanda, România și Suedia. În cazul României, se are în vedere o corecție de 0,07 pentru întârzierea plăților.